Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Podvodný klzák“ ROUGHIE nemá žiadne externé pohyblivé časti

„Podvodný klzák“ ROUGHIE nemá žiadne externé pohyblivé časti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcú vedci zhromažďovať oceánografické údaje na veľké vzdialenosti bez narušenia morského života, často používajú autonómne „podvodné klzáky“. Novo vyvinutý typ tohto stroja sa pritom chváli vysokou manévrovateľnosťou, no napriek tomu nemá žiadny externý pohon ani systémy riadenia.

Nové autonómne podvodné vozidlo (AUV) v tvare torpéda vyvinul tím z indickej univerzity Purdue. Nový podvodný klzák dostal označenie ako Research Oriented Underwater Glider for Hands on Investigative Engineering, skrátene ROUGHIE. Klzák klesá a stúpa pod vodnou hladinou tak, že načerpáva alebo odčerpáva vodu z integrovanej balastovej nádrže a mení tak jej vztlak. Tento systém slúži ako forma pohonu, pretože klzák sa pohybuje nahor a nadol pod určitým uhlom, a počas toho sa posúva smerom dopredu.

Doc. Nina Mahmoudian (v strede) a jej študentský tím s niekoľkými prototypmi podvodného klzáka ROUGHIE.

Elektrickým posúvaním svojej batérie dopredu a dozadu v tele klzáka je možné ovládať uhol, v ktorom stúpa a klesá. Zmení sa pritom vodorovné ťažisko klzáka a teda aj jeho poloha. Batéria môže byť namontovaná na koľajnici a ďalšie vnútorné komponenty naklonené dohromady k bočnej strane ľavého alebo pravého boku vzhľadom na vonkajší valcový plášť. To spôsobí posun ťažiska na jednu alebo druhú stranu, čo spôsobí, že sa klzák nakloní, a tým sa otočí danom smere.

Prototyp podvodného klzáka ROUGHIE.

Rovnako ako iné podvodné klzáky, aj ROUGHIE môže potenciálne zostať na mori dlhé týždne alebo dokonca mesiace, kým bude potrebné nabiť batériu. Pomocou množstva pridaných senzorov, ktoré môžu byť špecifické pre danú misiu, tak môže klzák takmer nehlučne zhromažďovať údaje. Na rozdiel od iných AUV by však jeho vysoká manévrovateľnosť mala umožniť prevádzku v relatívne obmedzených priestoroch, vrátane plytšej vody. Podľa tvrdenia vývojárov, zatiaľ čo iné klzáky majú polomer otáčania asi 10 metrov, ROUGHIE má polomer otáčanie len do 3 metrov. Navyše jeho výroba by mala stáť asi desatinu nákladov. Testovanie technológie bolo zatiaľ obmedzené na bazény.