Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boli objavené biomarkery, ktoré predpovedajú pôrod týždne vopred

Boli objavené biomarkery, ktoré predpovedajú pôrod týždne vopred
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový výskum vedený tímom z lekárskej fakulty na Stanfordskej univerzite objavil súbor biomarkerov, ktoré dokážu predpovedať, kedy tehotná žena bude mať pôrod už niekoľko týždňov vopred. Vedci dúfajú, že tieto prelomové zistenia by sa mohli dať v priebehu nasledujúcich rokov previesť do prediktívneho krvného testu.

Aj keď vieme, že priemerné tehotenstvo trvá okolo 40 týždňov, považuje sa za normálne, že žena začne rodiť kedykoľvek medzi 37 a 42 týždňom. A viac ako 10 percent tehotenstiev končí predčasným pôrodom, čo býva skôr ako 37 týždňov. Nový výskum, ktorý bol publikovaný v magazíne Science Translational Medicine, pritom sledoval posledných 100 dní tehotenstva u 63 žien. V rôznych bodoch sa odoberali vzorky krvi a analyzovalo sa viac ako 7 000 metabolických a imunitných biomarkerov.

Matematické modely umožnili výskumníkom začleniť niekoľkých špecifických faktorov, ktoré mali konzistentný vzťah s prechodom na pôrod. Nie je prekvapením, že došlo k prepätiu steroidných hormónov a zvýšeniu placentárnych hormónov. Ale jedným z najinovatívnejších a najzaujímavejších objavov bol nárast imunitného proteínu s názvom IL-1R4.

Tento konkrétny imunitný proteín má protizápalové vlastnosti a vo výskume bolo zistené, že jeho hladina stúpa asi dva až štyri týždne predtým, ako bude žena rodiť. Predpokladá sa, že táto protizápalová reakcia spočíva v tom, ako telo poškodzuje imunitný systém, keď sa vyššia hladina placentárneho materiálu dostane do krvi matky v priebehu niekoľkých týždňov pred pôrodom.

Hypotéza vedcov bola preto taká, že pôrod je zápalová reakcia, a zistili sa určité príznaky toho, že to tak je. No tiež bolo zistené, že aspekty tohto zápalu sa pred začiatkom pôrodu zmiernia, aby sa imunitný systém matky mohol pripraviť na ďalšiu fázu, keď sa dieťa narodí a telo sa začne ozdravovať.

Tento fyziologický posun zistený v štúdii bol nezávislý od gestačného veku alebo konečného trvania tehotenstva. To znamená, že zistenie tohto prechodu by mohlo lekárom umožniť zistiť tehotenstvo, ktoré môže viesť k predčasnému pôrodu. A na druhom konci spektra by bolo možné zistiť aj neskoré tehotenstvo, aby sa dal vyvolať pôrod.

V súčasnosti vyvinutý model môže svoje predpovede zúžiť len na dvojtýždňové obdobie. Vedci však tvrdia, že ďalším výskumom a validáciou by to mohlo byť oveľa presnejšie a očakávajú, že v priebehu najbližších rokov by sa mohol objaviť aj efektívny krvný test.