Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetlo zužujúce sklíčko zvyšuje rozlíšenie existujúcich mikroskopov

Svetlo zužujúce sklíčko zvyšuje rozlíšenie existujúcich mikroskopov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina konvenčných optických mikroskopov má rozlíšenie 200 nanometrov, to znamená, že zobrazené objekty, ktoré sú k sebe bližšie, nebudú videné ako samostatné položky. Nová technológia krycieho sklíčka však zvýši rozlíšenie mikroskopu na 40 nanometrov.

Sklíčko, ktoré bolo vyvinuté vedcami z Kalifornskej univerzity v San Diegu, je pokryté „hyperbolickým metamateriálom“, ktorý je tvorený striedavými vrstvami kremičitého skla a striebra s hrúbkou v nanometroch.

Keď svetlo prechádza touto vrstvou, jeho vlnová dĺžka sa skráti a svetlo sa rozptýli, aby sa vytvoril bodkovaný vzor. Vzorka pripevnená na sklíčku je osvetlená z mnohých uhlov prostredníctvom tohto bodkovaného svetelného vzoru s krátkou vlnovou dĺžkou, čo vedie k sérii snímok tejto vzorky v nízkom rozlíšení. Prepojený počítač následne využíva algoritmus rekonštrukcie na skombinovanie týchto samostatných snímok, čím sa vytvorí jedna zložená snímka vo vysokom rozlíšení.

Jedno z nových krycích sklíčok použité v bežnom optickom mikroskope.

Výsledkom je, že bežný optický mikroskop, ktorý používa toto krycie sklíčko, dokáže zobraziť oveľa menšie objekty, ako bolo doteraz možné. Vo vykonaných testoch sklíčko umožnilo takémuto mikroskopu zobraziť jednotlivé vlákna aktínového proteínu vo fluorescenčne označených bunkách a zobraziť mikroskopické fluorescenčné guľôčky a kvantové bodky, ktoré boli od seba vzdialené 40 až 80 nanometrov.

Vedci teraz prispôsobujú túto technológiu na snímanie subcelulárnych štruktúr v živých bunkách. Na zobrazenie takýchto drobných štruktúr by bol zvyčajne potrebný elektrónový mikroskop - ani ten by to nemohol urobiť v živej bunke, pretože vzorky by museli byť umiestnené vo vákuovej komore.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Communications.

Vzorka podložného materiálu so špeciálnym povrchom.