Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny vodný dron mapuje dno oceánu v prvej úspešnej plavbe

Autonómny vodný dron mapuje dno oceánu v prvej úspešnej plavbe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnej dobe zostáva niečo ako 80 percent morského dna nezmapovaného, napriek tomu, že oceány pokrývajú 70 percent našej planéty. To je veľa terénu na prieskum ľudskými silami a tak by túto náročnú úlohu mohli prevziať sofistikovaní oceánski roboti. Zaujímavým príkladom je autonómny vodný dron Saildrone Surveyor, ktorý práve úspešne preukázal svoje schopnosti mapovania počas prvej plavby medzi San Franciscom a Havajom.

Americká spoločnosť Saildrone sa prvýkrát objavila v roku 2018 so svojim bezpilotným vodným dronom s dĺžkou 3,66 metra, ktorý je poháňaný vetrom a využíva slnečnú energiu na pohon palubnej elektroniky, ktorá obsahuje morské a atmosférické senzory. Vďaka schopnosti pracovať autonómne alebo možnosti ovládania na diaľku z brehu po dobu až 12 mesiacov, tieto oceánske prieskumné drony začali pomáhať austrálskym vedcom pri výskume Južného oceánu.

Nový model Saildrone Surveyor, ktorý bol predstavený začiatkom tohto roka, je väčšou verziou originálu a má dĺžku až s dĺžkou 22 metrov. Je navrhnutý tak, aby mapoval dno oceánu. Je k tomu vybavený sonarovým radarom, ktorý umožňuje mapovať morské dno až do hĺbky 7 000 metrov a zároveň zhromažďovať vzorky DNA z vodného stĺpca, aby sa mohli analyzovať.

Autonómne plavidlo Saildorne Surveyor.

Spoločnosť Saildrone uskutočnila námorné skúšky sondy Saildrone Surveyor v oblasti zálivu San Francisco a nedávno oznámila misiu, ktorá vyšle malú flotilu na územie hurikánov, aby zblízka preskúmala extrémne poveternostné podmienky. Potom asi pred mesiacom vyrazilo toto autonómne plavidlo na svoju prvú cestu na otvorenom oceáne.

Táto cesta trvala celkovo 28 dní a viedla plavidlo Saildrone Surveyor zo San Francisca až na Havaj, pričom prekonalo vzdialenosť 2 250 námorných míľ (4 167 kilometrov). Autonómne plavidlo pritom využilo svoju sadu senzorov na zisťovanie stavu vodného stĺpca a na mapovanie asi 6 400 štvorcových námorných míľ (22 000 km2) morského dna.

Spoločnosť Saildrone chce nadviazať na úspech tejto prvej plavby vybudovaním novej flotily autonómnych plavidiel Saildrone Surveyor v amerických lodeniciach. Spoločnosť sa pritom bude usilovať zmapovať celé oceánske dno sveta v nasledujúcich 10 rokoch.

Autonómne plavidlo Saildorne Surveyor.