Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili 3D tlačený metamateriál snímajúci silu tlaku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek tomu, že sa dajú objekty urobiť inteligentnejšími ak sa do nich pridajú rôzne senzory, tímu inžinierov z MIT sa podarilo vyrobiť 3D tlačené metamateriálové štruktúry s elektródami integrovanými priamo v nich. Vďaka tomu môžu samotné objekty cítiť interakciu používateľa.

Opakujúce sa štruktúry metamateriálov pomáhajú určovať ich rôzne vlastnosti a funkcie, a nie vlastnosti, z ktorých sú vyrobené. Metamateriály tak môžu podporovať rôzne mechanické funkcie tak, aby zodpovedali určitým potrebám.

S vedomím, že keď sa na metamateriálovú štruktúru aplikuje sila, niektoré steny buniek sa ohnú, inžinieri z MIT použili 3D tlač na vyrobenie páčkového ovládača, ktorý bol vytvorený z flexibilných buniek. Väčšina buniek bola vytlačená pomocou nevodivého vlákna, ale tie okolo základne držadla mali protiľahlé steny vyrobené z vodivého vlákna.

Využitím kapacitného snímania je potom možné merať zmeny vzdialenosti a prekrývania medzi protiľahlými vodivými elektródami na „výpočet veľkosti a smeru pôsobiacich síl, ako aj rotácie a zrýchlenia“. Tieto hodnoty boli následne prevedené na vstupy hore / dole / doľava / doprava pre počítačovú hru Pac-Man. Nový metamateriál bol testovaný aj ako váha, ručný hudobný ovládač pre digitálny syntetizátor a dokonca i ako akcelerometer.

Medené steny buniek v experimentálnom joysticku sú vodivé a dajú sa použiť na snímanie použitých síl na ovládanie postavy v počítačovej hre.

Tím tiež vyvinul softvér s názvom MetaSense, ktorý by vývojárom mohol umožniť vytvárať objekty schopné snímania, ktoré automaticky určujú optimálne polohy v simulovanej metamateriálovej štruktúre pre umiestnenie vodivých buniek. Nástroj bude simulovať, ako sa objekt zdeformuje pri pôsobení rôznych síl, a potom pomocou tejto simulovanej deformácie vypočíta, v ktorých bunkách sa zmení maximálna vzdialenosť. Bunky, ktoré sa najviac menia, sú optimálnymi kandidátmi na vodivé bunky.

Vedci vidia vývoj smerujúci napríklad k nábytku s metamateriálmi, ktoré by napríklad mohli zistiť, kedy si používateľ sadne, a spustiť osvetlenie miestnosti, zapnúť alebo vypnúť televízor alebo by sa dali použiť na zisťovanie držania tela a navrhovanie nápravy. V pláne je vybudovanie väčších snímacích mechanizmov obsahujúcich tisíce vodivých buniek a vylepšenie algoritmov v softvéri pre lepšie simulácie.

Dokument o výskume je k dispozícii online.