Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfón by sa mohol dať použiť na kontrolu znečisťujúcich látok vo vode

Smartfón by sa mohol dať použiť na kontrolu znečisťujúcich látok vo vode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď je pre ľudí v rozvojových krajinách životne dôležité kontrolovať zdroje pitnej vody, či neobsahujú znečisťujúce látky, často im chýba zariadenie na vykonávanie týchto testov. Pomôcť by však mohol nový systém, ktorý pomocou kamery v smartfóne kontroluje drobné vodné organizmy.

Systém, ktorý bol vyvinutý vedcami na Singapurskej univerzite technológie a dizajnu, je možné použiť na analýzu neošetrených vzoriek vody z jazier alebo riek na mieste. Analýza priamo v teréne by mala pritom trvať len niekoľko minút.

Tím začal pozorovaním jednobunkových organizmov známych ako paramecium, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú vo vodných plochách po celom svete. Vedci najprv zaznamenali priemernú rýchlosť plávania týchto organizmov v neupravenej vode a potom zistili, ako veľmi sa táto rýchlosť znižovala, keď boli zavedené rôzne koncentrácie znečisťujúcich látok, ako sú ťažké kovy a antibiotiká.

Pár organizmov Paramecium aurelia pláva vo vzorke vody.

Vedci následne zmerali rýchlosť plávania paramecií vo vzorkách vody pomocou jednoduchého mikroskopu namontovaného na fotoaparáte smartfónu a použili k tomu algoritmy na sledovanie objektov. Zistili pritom, že dokážu presne určiť, ako je voda znečistená, len na základe toho o koľko pomalšie než zvyčajne plávali organizmy vo vode. Napríklad, keď boli ťažké kovy prítomné v koncentráciách považovaných ako polovičných v tom, čo je pre ľudí bezpečné konzumovať, rýchlosť plávania paramecií sa znížila na polovicu.

Tím tvrdí, že odobratie vzorky vody a meranie rýchlosti plávania paramecií je preto možné použiť ako jednoduchú metódu na posúdenie pitnosti vody bez potreby špeciálneho vybavenia alebo chemikálií. Bežne by bol potrebný iný test pre každú znečisťujúcu látku, no plávanie paramecie je vhodné na všeobecné meranie.

Výskum je popísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magzíne Scientific Reports.