Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Uhlie by si mohlo nájsť nové využite v ekologickom odsoľovaní

Uhlie by si mohlo nájsť nové využite v ekologickom odsoľovaní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čoraz viac sa obmedzuje spaľovanie uhlia, ktoré sa používa ako prostriedok na výrobu tepla a elektriny, ale to neznamená, že tento materiál už nemá žiadne cenné využitie. Podľa novej štúdie by sa mohlo dať uhlie využiť pri odsoľovaní morskej vody.

V projekte tímu vedcov zo saudskoarabskej univerzity vedy a techniky kráľa Abdulláha (KAUST) sa skúmalo použitie materiálu známeho ako karbonizovaný stlačený prášok (ďalej ako KSP). Ten vzniká rozomletím uhlia alebo dreveného uhlia na prášok a následným stlačením tohto prášku späť na pevnú látku. Tá je poréznejšia ako pôvodný materiál a navyše sa dá vytvarovať do požadovaného tvaru.

Vedci z KAUSTu skombinovali KSP s prírodnými bavlnenými vláknami, čím sa vytvoril blok s rozmermi 20 x 20 cm. Ten bol potom umiestnený do nádoby s rozmermi 34 x 34 cm, ktorá obsahovala morskú vodu, pričom spodná časť bloku sa dotýkala hladiny morskej vody.

Zatiaľ čo slnečné svetlo ohrievalo čierny povrch bloku, absorbčné vlákna nasávali morskú vodu zo strán. Keď tekutá voda dosiahla horúci povrch bloku, zmenila sa na paru, ktorá stúpala a kondenzovala sa na vnútornej strane priehľadného krytu v tvare pyramídy. Táto kondenzácia potom stekala dole šikmým krytom a zachytávala sa ako čerstvá pitná voda v žľabe.

Grafika znázorňujúca, ako môže byť zariadenie KSP (v strede) vyrobené z uhlia a prípadne zlikvidované ako netoxický, biologicky rozložiteľný odpad.

Obsah soli v morskej vode zostal na bloku a na jej odstránenie väčšiny soli stačilo jednoduché opláchnutie väčším množstvom morskej vody, takže materiál bolo možné použiť viackrát. Podľa vedcov je miera odsoľovania prostredníctvom KSP na jednotku suroviny dvakrát až trikrát vyššia ako u akéhokoľvek iného solárneho odsoľovacieho systému.

Tím z KAUSTu sa teraz spojil s holandským startupom PERA na komercializáciu tejto technológie. Materiál sa môže prvýkrát použiť v pilotnom závode v Brazílii, kde sa bude využívať na odsoľovanie takzvanej brakickej vody (zmes sladkej a morskej vody) na výrobu pitnej a varnej vody.

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne Advanced Sustainable Systems.