Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna robotická ruka otáča predmetmi bez uvoľnenia zovretia

Unikátna robotická ruka otáča predmetmi bez uvoľnenia zovretia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo v súčasnosti existuje množstvo robotických rúk, ktoré dokážu uchopiť predmety, zvyčajne nie je možné zmeniť orientáciu uchopeného predmetu v robotickej ruke bez toho, aby sa uvoľnil zo zovretia. Nová robotická ruka príhodne nazvaná ako Rolling Finger to však dokáže urobiť prostredníctvom svojich otáčajúcich sa prstov.

Robotická ruka Rolling Fingers, vyvinutá vedcami zo španielskej Malagaskej univerzity a z britskej univerzity College London, pozostáva z troch kĺbových prstov, ktoré uchopujú predmety tak, že sa k nim približujú z troch strán. Prsty sa pri tom ohýbajú, aby sa prispôsobili obrysom objektu.

Každá časť každého prsta obsahuje gumenú uchopovaciu plochu, ktorá sa môže otáčať doľava alebo doprava vzhľadom na základnú štruktúru. Súčasným otáčaním všetkých týchto povrchov v rovnakom smere je teda možné otočiť predmet v ruke a zároveň ho držať. Netreba dodávať, že najlepšie fungujú okrúhle predmety. To znamená, že prsty sa môžu pohybovať dovnútra a von, aby sa pri otáčaní obsiahli aj predmety nepravidelného tvaru.

Robotická ruka Rolling Fingers dokáže uchopiť a otáčať loptou.

Tím teraz pracuje na štvorprstom modeli. Očakáva sa, že táto technológia by si mohla nakoniec nájsť využitie v aplikáciách, ako je pohyb a kontrola čerstvých produktov. Vedci pritom tvrdia, že aspoň tromi prstami poskytujúcimi dva aktívne stupne voľnosti (uchopenie a axiálne otáčanie) môžu vytvoriť robotické uchopovače, ktoré sú schopné kontrolovaným spôsobom presúvať objekty počas jedného uchopenia.

Dokument o robotickej ruke Rolling FIngers bol nedávno publikovaný v magazíne IEEE Robotics and Automation Letters.

Členovia tímu so súčasným prototypom robotickej ruky Rolling Fingers s tromi prstami. Na verzii so štyrmi prstami sa už pracuje.