Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika vyniká pri získavaní odtlačkov prstov z nábojníc

Nová technika vyniká pri získavaní odtlačkov prstov z nábojníc
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bolo by určite skvelé, keby mohli tímy forenzných technikov ľahko získať odtlačky prstov z nábojníc, ktoré zostali na miestach činu, no bohužiaľ je to často dosť ťažké. Zmeniť by to však mohla nová technika, ktorú vyvinuli výskumníci z Nottinghamskej univerzity.

Pretože sú nábojnice vystavené zvyškom strelného prachu, horúcim teplotám a vysokému tlaku, kým sú ešte v pištoli, zlúčeniny odtlačkov prstov, ako sú aminokyseliny a lipidy, sa často vyparujú a / alebo degradujú v čase, keď sú tieto nábojnice vyhodené z pištole. Získanie použiteľného odtlačku z čohokoľvek, čo zostalo, je preto náročné. Navyše to komplikuje aj to, že nábojnice sú valcovité. Ak by boli ploché, dali by sa z nich ľahšie získať neskreslené odtlačky prstov.

V snahe vyriešiť tieto problémy sa tím vedcov z Nottinghamskej univerzity zameral na existujúcu technológiu známu ako sekundárna iónová hmotnostná spektroskopia s meraním vzdialenosti.

Zahŕňa zameranie vysokoenergetických lúčov kladných iónov na povrch, ako je vonkajšia strana nábojnice, kde uvoľňujú sekundárne ióny, s ktorými sa zrážajú. Pomocou zariadenia známeho ako analyzátor merania vzdialenosti Time-of-Flight sa tieto sekundárne ióny potom od seba oddelia podľa ich pomeru hmotnosti a náboja, čím sa „vytvorí spektrum, ktoré svedčí o chemickom zložení vzorky“. Nábojnica sa počas tohto procesu pomaly otáča na špeciálne navrhnutej platforme, takže jej valcový tvar nie je problémom.

Nábojnica sa analyzuje na rotačnej platforme vyvinutej pre túto techniku ​​(vľavo) a odtlačok prsta, ktorý sa pomocou nej získal (vpravo).

Počas testov vykonaných na nábojniciach z guliek vystrelených z revolvera Webley Mk II táto nová technika dokázala odhaliť detaily, ako sú vrcholky medzi ryhami odtlačkov prstov a potné póry. Tie nebolo možné získať bežne používanou technikou kyanoakrylátového dymu. A čo je dôležité, nová metóda sekundárnej iónovej hmotnostnej spektroskopie s meraním vzdialenosti nepoškodzuje odtlačky prstov a ponecháva ich nedotknuté pre budúcu analýzu.

Vedci hovoria, že to by mohlo v skutočnosti pripraviť cestu pre nový spoľahlivý spôsob analýzy dôkazov, identifikácie osôb, ktoré nás zaujímajú, a ich prepojenia s muníciou v strelnej zbrani.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Analyst.