Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron inšpirovaný sokolom má pazúry na sedenie a držanie predmetov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Príroda je nekonečným zdrojom inšpirácie pre dizajn robotov, takže lietajúce roboty si samozrejme veľa požičiavajú od vtákov. Inžinieri zo Stanfordskej univerzity teraz vyvinuli robotické pazúry inšpirované pazúrmi sokola, ktoré umožňujú dronom pevne sedieť na mnohých rôznych povrchoch, ale dokážu s nimi aj chytať a držať predmety.

Väčšina viacrotorových dronov potrebuje čistú pristávaciu plochu bez prekážok a nemôžu využívať rôzne povrchy. Na druhej strane, sa môžu vtáky môžu bez premýšľania usadiť sa na rôznych povrchoch a objektoch rôznych tvarov. V novej štúdii sa vedci zo Stanfordskej univerzity rozhodli navrhnúť pár vtáčích nôh, ktoré by mohli poskytnúť dronom rovnakú všestrannosť. Systém pomenovali ako Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper (SNAG), ktorý je založený špeciálne na nohách a pazúroch sokola sťahovavého.

Systém SNAG má motory, ktoré fungujú ako svaly, a drôty, ktoré fungujú ako šľachy. Robotická noha pritom absorbuje dopad pri pristátí a do 20 milisekúnd spôsobí zacvaknutie pazúrov okolo bidla. Členok sa potom zablokuje a akcelerometer zaregistruje, že sa robot zastavil. Vyvažovací algoritmus následne stabilizuje robota, aby sa neprevrátil a nespadol z posedu.

Robotické pazúry inšpirované sokolmi umožnia dronu sa prichytiť na konáre a povrchy všetkých rôznych typov, veľkostí a štruktúr.

Vedci tvrdia, že systém umožňuje lietajúcim robotom spočinúť na povrchoch za rôznych podmienok. Testy v lese ukázali, že dron so systémom SNAG dokáže pristáť a držať sa na konároch rôznych hrúbok, štruktúr, hrbolčekov a výbežkov, a to bez ohľadu na to, či sú suché alebo mokré od vody. V ďalších testoch tím ukázal, že tieto citlivé robotické pazúry dokážu zachytiť predmety, ktoré na ne hádžu, ako sú váčiky s fazuľou a tenisové loptičky.

Tím hovorí, že systémy SNAG by mohli pomôcť dronom, aby si oddýchli a prípadne sa dobili medzi jednotlivými letmi, aby sa predĺžil ich dolet. Alebo by sa dali použiť na prepravu nákladu, zdvíhanie a odkladanie predmetov bez toho, aby ste museli zastaviť. Systém SNAG by mohol dronom pomáhať aj s pristávaním v rôznych prírodných prostrediach.

Výskum bol publikovaný v magazíne Science Robotics.