Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesmírny teleskop Jamesa Webba urobil prvé snímky vesmíru, aj selfie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba nasnímal prvé zábery vesmíru, pričom to, čo vyzerá ako rozmazané hviezdne pole, je v skutočnosti tá istá hviezda odfotená 18-krát, keď sa zrkadlové segmenty snažia zarovnať, aby sa na hviezdu zamerali. Teleskop si tiež urobil selfie fotku svojich zrkadiel, aby sa mohli lepšie zarovnať.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba sa skladá z radu 18 veľkých zlatých zrkadiel o veľkosti tenisového kurtu, ale po jeho nasadení všetky smerujú trochu odlišnými smermi. Predtým, ako môže teleskop začať skúmať hĺbky vesmíru, musia byť tieto zrkadlá zarovnané tak, aby sa mohli zamerať na rovnaký objekt.

Prvým takýmto objektom je hviezda známa ako HD 84406, ktorá sa nachádza v súhvezdí Veľkej medvedice. Bola vybraná pre túto kalibračnú prácu, pretože je jasná a izolovaná od ostatných hviezd, čo uľahčuje jej identifikáciu. Aby ju bolo možné nájsť, teleskop bol nasmerovaný na 156 rôznych pozícií okolo predpokladaného miesta (oblasť o veľkosti Mesiaca v splne), čím sa vytvorilo 1 560 snímok. Potom sa údaje skenovali, kým sa nepodarilo hviezdu nájsť na obrázkoch zo všetkých 18 segmentov zrkadiel. Týchto 18 obrázkov sa potom spojilo do jednej mozaiky.

Prvá snímka z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba je mozaika zložená z 18 snímok tej istej hviezdy, ktorú nasnímal každý z 18 zrkadlových segmentov, ktoré sú momentálne nezarovnané.

Z týchto údajov môže tím potom určiť polohy zarovnania pre každý zrkadlový segment. V priebehu najbližších týždňov sa budú pozície zrkadiel upravovať dovtedy, kým sa 18 záberov hviezdy nezlúči do jednej.

Pri tomto procese zarovnávania pomôže aj iný pohľad. Šošovka vo vnútri prístroja NIRCam bola nasmerovaný späť k segmentom primárneho zrkadla, čo umožnilo teleskopu si urobiť selfie na technické účely. Na tomto zábere je jasný segment zdrkadla momentálne nasmerovaný na hviezdu, zatiaľ čo ostatné nie sú v rovnakom zarovnaní.

Tieto zábery predstavujú hlavné míľniky v pokroku vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, no skutočne ohromujúce obrázky prídu v polovici tohto roka po dokončení všetkých zarovnaní zrkadiel a ochladení nástrojov na kryogénne prevádzkové teploty.

Tím popisuje proces zarovnania segmentov zrkadiel vo videu na začiatku článku alebo TU.

Selfie segmentov primárneho zrkadla vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, ako ich zachytil prístroj ​​NIRCam.