Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najčernejší materiál na svete pohltil diamant do svojej prázdnoty

Najčernejší materiál na svete pohltil diamant do svojej prázdnoty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Doteraz najčernejší materiál Vantablack, so schopnosťou pohltiť 99,96 percenta svetla, už nie je svetovou jednotkou. Prekonal ho nový materiál, ktorí vyrobili vedci z MIT, a ktorý je až 10 krát tmavší ako čokoľvek predtým. Nový materiál by mohol byť užitočný najmä v oblasti prieskumu vesmíru.

V skutočnosti nový materiál vznikol náhodou tak, že inžinieri z MIT experimentovali s elektrickou vodivosťou uhlíkových nanotrubíc nanesených na materiáloch ako hliník. Počas hľadania riešenia problému ako zamedziť tvorbu oxidovej vrstvy na hliníku objavil tím spôsob, ako preniesť ultra čierne materiály na ešte tmavšie územie.

Vedci namočili hliníkovú fóliu do slanej vody ešte pred tým, ako mala byť vložená do pece pre jej pokrytie uhlíkovými nanotrubicami. Bez oxidovej vrstvy bol tím schopný vytvoriť uhlíkové nanotrubice pri oveľa nižších teplotách, chladnejších až o 100 ° C. Tento proces priniesol výrazné zlepšenie tepelných a elektrických vlastností materiálu, čo pre vedcov nebolo prekvapením. No šokovalo ich to, ako tmavo materiál vyzeral.

Analýzou sa zistilo, že materiál je schopný absorbovať najmenej 99,995 percenta všetkého svetla, ktorému je vystavený zo všetkých možných uhlov. To výrazne prevyšuje schopnosť podobných materiálov absorbovať svetlo, vrátane ultra čierneho Vantablacku. Podľa vedcov nový materiál odráža 10 krát menej svetla vo viditeľnom spektre pri akejkoľvek danej vlnovej dĺžke.

Tím demonštroval materiál ako náter diamantu s hodnotou 2 milióny dolárov, ktorého mnohé fazety a zložité detaily nahradil neživou čiernou prázdnotou. Najhlavnejšie potenciálne aplikácie pre tieto druhy ultra čiernych materiálov spočívajú v oblasti prieskumu vesmíru.

Pochopenie presných mechanizmov, ktoré stoja za týmto novým ultra čierno-čiernym materiálom, si však vyžaduje ešte viac práce. Vedci majú podozrenie, že to súvisí so spôsobom, akým uhlíkové nanotrubice zachytávajú svetlo a premieňajú ho na teplo. Bude potrebný ďalší výskum, aby sa zistili presné dôvody, no už teraz tento materiál vyvoláva veľký záujem v niektorých vedeckých komunitách.

Tím vedcov použil materiál ako náter diamantu s hodnotou 2 milióny dolárov, ktorého zložité detaily nahradil neživou čiernou prázdnotou.