Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na ISS pestovaný „vesmírny šalát“ je rovnako dobrý ako pozemský

Na ISS pestovaný „vesmírny šalát“ je rovnako dobrý ako pozemský
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred niekoľkými rokmi, vôbec prvýkrát, jedli astronauti hlávkový šalát vypestovaný na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Teraz bolo zistené, že tento „vesmírny šalát“ bol prinajmenšom rovnako výživný ako podobné rastliny pestované na Zemi.

Rastliny „Outredgeous“ červeného rímskeho šalátu sa pestovali na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS od 33 do 56 dní a to v období od roku 2014 do roku 2016. Vyrastali v skleníkovej komore bez gravitácie NASA Vegetable Production Systems (nazývaná aj ako Veggie), ktorá okrem iného obsahuje aj LED svetlá a automatický zavlažovací systém.

Zatiaľ čo skupina troch astronautov skonzumovala niekoľko listov, zvyšok plodiny bol zmrazený pre následný transport na Zem. Vedci z Kennedyho vesmírneho centra potom vzorky „vesmírneho šalátu“ chemicky a biologicky analyzovali a porovnali ho „Outredgeous“ červeným rímskym šalátom, ktorý bol v rovnakom časovom období pestovaný v laboratóriách centra. „Pozemský šalát“ bol pritom pestovaný za podmienok, ktoré zodpovedali podmienka v komore Veggie na ISS, vrátane rovnakej teploty, vlhkosti a hladiny oxidu uhličitého.

Astronaut Steve Swanson zbiera časť úrody v júni 2014.

Celkovo bolo zistené, že plodiny zo Zeme a z ISS majú dosť podobné zloženie. V niektorých prípadoch však bol vesmírny šalát v skutočnosti bohatší na prvky ako draslík, sodík, fosfor, síru a zinok. Obsahoval tiež vyššie hladiny fenolov, čo sú molekuly, ktoré vykazujú antivírusové, protirakovinové a protizápalové vlastnosti.

Je zaujímavé, že rozmanitosť a identita mikróbov obývajúcich rastliny bola pre obe skupiny podobná. Predpokladalo sa pritom, že šalát z ISS bude obsahovať menej druhov organizmov. A čo je dôležité, na žiadnej z rastlín sa nenašli žiadne škodlivé baktérie (napríklad E. coli alebo Salmonella).

Na základe týchto a ďalších zistení bol preto vesmírny šalát vyhlásený za dobrý a bezpečný pre konzumáciu.

Astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren ochutnávajú šalát pestovaný na palube ISS v auguste 2014.