Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Helikoptéra NASA uskutočnila na Marse svoj historicky prvý let

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA sa úspešne zapísala do histórie a uskutočnila vôbec prvý motorový let na inej planéte. Jej „marťanská“ helikoptéra s názvom Ingenuity (v preklade Vynaliezavosť) sa totiž úspešne vydala na oblohu Červenej planéty a vykonala krátky výlet, ktorý bol, dúfajme, prvý z niekoľkých.

Malý vrtuľový dron vzlietol včera o 3:34 EDT (9:34 nášho času), vystúpil do výšky 3 metre a vznášal sa nad povrchom Marsu po dobu 30 sekúnd, kým opäť bezpečne pristál. Celkový čas letu bol pritom 39,1 sekundy. Historický okamih bol vysielaný v priamom prenose prostredníctvom NASA a video z roveru Perseverance, ktorý sa prizeral zo vzdialenosti 5-tich metrov bolo poslané naspäť na Zem (video si môžete pozrieť na začiatku článku alebo TU).

Niekoľko sekundový let dronom nemusí znieť ako príliš veľký úspech, ale je to celkom pozoruhodný technický počin. Miniatúrny vrtuľník Ingenuity totiž letel v podmienkach, ktoré na Zemi nie sú možné. Gravitácia na Marse je len o tretinu silnejšia ako Zem a vzduch je extrémne riedky, iba s jedným percentom hustoty na našej planéte. Extrémny chlad a zdĺhavého meškanie rádiového pripojenia tak mohlo veľa vecí pokaziť.

Snímka ukazuje robotický vrtuľník Ingenuity počas jeho prvého letu nad povrchom Marsu.

A problémy aj nastali. Po tom, čo robotický vrtuľník Ingeunity prežil svoju prvú mrazivú noc na Marse, mal vzlietnuť už 11. Apríla. No softvérová chyba pri teste vysokých otáčok rotorov dňa 9. apríla všetko zbrzdila. Na vyriešenie problému vytvorila NASA opravu a na Červenú planétu preniesla aktualizáciu softvéru.

Ak pôjde všetko podľa plánu, NASA plánuje uskutočniť v najbližších týždňoch ešte niekoľko letov, vďaka ktorým bude helikoptéra Ingenuity môcť vyletieť ešte vyššie a ďalej nad povrchom Marsu.

Záber z roveru Perservance ukazujúci dron Ingeunity za letu.