Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Panasonic vyvíja vlastné kompaktné VR okuliare s 4K HDR

Panasonic vyvíja vlastné kompaktné VR okuliare s 4K HDR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Domáce zariadenia pre zobrazenie virtuálnej reality by sa mohli v tomto desaťročí stať mainstreamom. No zatiaľ ide skôr o robustné masky, ktoré sa síce zvyknú nazývať VR okuliarmi, no dizajnovo majú od nich ďaleko. Zmeniť by to však mohli VR okuliare, ktoré vyvíja spoločnosť Panasonic.

Prototyp vyvíjaných VR okuliarov z dielne spoločnosti Panasonic by sa dal prirovnať k plaveckým okuliarom s tesneniami okolo očí a nepriehľadnými kruhovými „sklami“, spojenými s pevnými rámom, ktorý smeruje až k sade slúchadiel do uší. Vyzerajú omnoho menej objemnejšie ako väčšina súčasných VR zariadení a používateľ sa nemusí trápiť so správnym nastavením čelného pásu na hlave, aby zariadenie poriadne držalo. Podľa spoločnosti Panasonic by jej VR okuliare mali poskytnúť virtuálny zážitok vo vysokom rozlíšení 4K UHD.

Prototyp vyvíjaných VR okuliarov od spoločnosti Panasonic

Navyše by malo ísť o „prvé VR okuliare s technológiou vysokého dynamického rozsahu (HDR) na svete“. HDR (High Dynamic Range) v súvislosti so zobrazovaním je opakom toho, čo znamená vo svete fotografie. HDR fotografia má tendenciu zjasňovať tiene a stmaviť zosvetelenie, aby fotografia poskytla obrovské množstvo detailov. V displejoch pôsobí technológia HDR pri prehrávaní obsahu s primeraným dátovým tokom a farebnou škálou tak, že dokáže viac stmaviť čiernu farbu a rozjasniť bielu farbu, aby obraz poskytol masívny kontrast bez straty detailov v jasných alebo v tmavých oblastiach.

Prototyp vyvíjaných VR okuliarov od spoločnosti Panasonic

Prototyp VR okuliarov od Panasonicu pritom vyzerá byť bezdrôtový, čo je ďalšia vec, ktorá sa skôr alebo neskôr stane doménou domácich VR zariadení. Medzi prvé lastovičky patrí v súčasnosti napríklad VR zariadenie Oculus Quest.

Spoločnosť Panasonic tvrdí, že pokračuje vo vývoji svojej technológie VR okuliarov a pracuje aj na ďalších VR zariadeniach, aby bola pripravená na príchod ultra rýchleho 5G internetu, ktorý by mohol otvoriť možnosť streamovania obrovského množstva VR obsahu.

Prototyp vyvíjaných VR okuliarov od spoločnosti Panasonic