Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odhalíme vám, aký inovatívny výskum prebieha na pôde FCHPT – 3. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Biotechnológia je moderná veda, ktorá využíva mikroorganizmy a enzýmy na produkciu látok, určených najmä pre chemický alebo farmaceutický priemysel. Inováciám v tejto oblasti sa pritom venujú aj výskumníci z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave, ktorí sa zoberajú hneď niekoľkými zaujímavými projektmi.

V rámci biotechnológie sa do procesov pridávajú mikroorganizmy alebo enzýmy s rôznymi vlastnosťami, ktoré vytvoria produkty s vyššou pridanou hodnotou. Napríklad sa takto môžu pripravovať aj bio arómy pre parfumy. Takýmto procesom sa tiež dá čiastočne nahradiť aj taká ropa, ktorá sa používa pri výrobe chemikálií. Slovenským výskumníkom sa podarilo prispieť k zvýšeniu efektivity procesov pomocou imobilizácie mikroorganizmov a enzýmov.

„Sme spoluautori celosvetového patentu na imobilizáciu mikroorganizmov a enzýmov, čo je v podstate technológia, ktorá svojim spôsobom tie mikroorganizmy alebo enzýmy dokážeme uzavrieť do nejakého systému,“ hovorí pán Martin Rebroš, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU.

Keďže väčšina mikroorganizmov má potrebné vlastnosti mierne potlačené, v laboratóriách sa pracuje aj na ich zefektívnení pomocou prípravy takzvaných geneticky modifikovaných organizmov.

„Gény, ktoré sú zodpovedné za tieto vlastnosti, tak ich dokážeme vybrať z toho mikroorganizmu a dať do nejakého iného, ktorý tú danú vlastnosť dokáže povedzme nejakým spôsobom viac prejaviť. Dokáže ju nad-produkovať a tým pádom sa stáva oveľa efektívnejší a oveľa viac zaujímavý pre priemysel.“

Biotechnológia sa samozrejme netýka len priemyslu, vďaka geneticky modifikovaným organizmom môže pomôcť aj v medicínskom výskume.

„Pracujeme teda na enzýme, ktorý vlastne v rámci tela následne dokáže uvoľňovať látky, ktoré bránia rakovinovým bunkám sa ďalej množiť. Histamínová intolerancia je v podstate veľký problém pre ľudí a napríklad pracujeme tu aj na enzýme, ktorý priamo vlastne odstraňuje tento histamín,“ dodáva pán Martin Rebroš, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU.

Skupina mladých vedcov teda dokazuje, že si biotechnológiu na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie doslova podmanila a pod ich rukami vznikajú naozaj zaujímavé projekty. Dokonca také, ktoré nepochybne reprezentujú celé Slovensko a o ich pokrokoch v rámci medicíny budeme určite ešte počuť.