Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém pre sledovanie bezpečnostných zložiek na veľkých akciách

Systém pre sledovanie bezpečnostných zložiek na veľkých akciách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ chcete riadiť bezpečnosť veľkého podujatia vo vonkajších priestoroch, je dôležité, aby ste vždy vedeli, kde sú všetci vaši zamestnanci. Výskumníci z Inštitútu Fraunhofer pre aplikované informačné technológie vyvinuli nový systém, ktorý presne to umožní a navyše nevyžaduje napojenie na mobilnú telefónnu sieť.

Novo vyvinutý bezpečnostný monitorovací systém sa sústredí okolo malých nositeľných zariadení. Tie sledujú polohu používateľa prostredníctvom zabudovaného GPS modulu. Údaje sú nepretržite prenášané do počítača v riadiacej centrále. Prenos dát zabezpečuje bezdrôtový protokol siete LoRa, ktorá sa bežne používa v zariadeniach a senzoroch pripojených do ekosystému internetu vecí. Sledovače tak spotrebujú málo energie a majú dosah do niekoľkých kilometrov.

V riadiacom centre vidia operátori na obrazovke polohu každého pracovníka v reálnom čase. Poloha sa vykresľuje na digitálnej situačnej mape, ktorá zachytáva oblasť podujatia a jeho okolia. V prípade, žeby používateľ v teréne potreboval naliehavo pomoc, môže jednoducho stlačiť veľké červené tlačidlo na svojom zariadení. Tým sa zvýrazní jeho poloha na mape a operátorovi sa zobrazí oznámenie, že daná osoba potrebuje pomoc.

Monitorovacie nositeľné zariadenie sa pripája k IoT sieti LoRa.

Tento bezpečnostný monitorovací systém bol nedávno otestovaný na podujatí „Rhine in Flames“ v Nemecku, kde bolo celkovo 45 policajtov, hasičov, záchranárov a správcov vybavených a sledovaných monitorovacími zariadeniami. Pre pokrytie celého priestoru akcie, ktorá sa rozkladala cez značný úsek okolo rieky Rýn, boli potrebné iba dve antény.

Táto technológia sa teraz ďalej rozvíja ako súčasť projektu Európskej únie s názvom MONICA (Management Of Networked IoT Wearables - Very Large Scale Demonstration of Cultural Societal Applications).

V riadiacom centre vidia operátori na obrazovke mapu podujatia s vykreslenou polohou každého pracovníka v reálnom čase.