Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomový objav obnovy produkcie inzulínu pomocou existujúceho lieku

Prelomový objav obnovy produkcie inzulínu pomocou existujúceho lieku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálski vedci demonštrovali nový spôsob obnovenia produkcie inzulínu v bunkách pankreasu pomocou lieku, ktorý je už schválený na použitie u ľudí. Nová štúdia by mohla znamenať významný prelom v oblasti novej liečby cukrovky.

Hladinu glukózy v krvi riadi hormón inzulín, ktorý sa produkuje v beta bunkách pankreasu. Tieto bunky však u pacientov s diabetom 1. typu začínajú odumierať, čo vedie k tomu, že sa inzulín produkuje len málo alebo vôbec a na zvládnutie ochorenia je potrebné si celoživotne pichať doplnkový inzulín.

V novej štúdii austrálski vedci z Monashovej univerzity identifikovali nový spôsob obnovenia produkcie inzulínu v pankrease. Počas laboratórnych experimentov na kmeňových bunkách pankreasu od darcov s diabetom 1. typu sa tímu podarilo aktivovať ich, aby začali exprimovať inzulín, a to tak, že ich vystavili pôsobeniu zlúčeniny lieku známeho ako GSK126.

Zaujímavé je, že tieto progenitorové bunky normálne inzulín neprodukujú, ale liek im umožnil funkčne nastúpiť na miesto beta buniek, ktoré prestali pracovať. V podstate by jeden cyklus takéhoto lieku počas niekoľkých dní mohol u diabetikov nahradiť potrebu pravidelných injekcií inzulínu.

Tím tvrdí, že nová potenciálna liečba má niekoľko výhod oproti iným technikám, ktoré sa v súčasnosti používajú alebo sú vo vývoji. Transplantácia pankreasu je účinná, ale podlieha nedostatku darcov orgánov a iným komplikáciám, ako je napríklad odmietnutie orgánu imunitným systémom. Iné tímy premenili kožné bunky na kmeňové bunky a použili ich na produkciu nových beta buniek, a hoci výsledky na myšiach boli sľubné, je potrebné podávať lieky na potlačenie imunity, aby sa zabránilo odmietnutiu.

Nová štúdia by mohla pomôcť obnoviť produkciu inzulínu v pankrease pacientov s cukrovkou 1. typu.

Nová liečba by fungovala oveľa rýchlejšie, v priebehu niekoľkých dní a bez potreby chirurgického zákroku. Najväčšou výhodou však zrejme je, že liečivo GSK126 je už schválené americkým úradom FDA a inými úradmi vo svete ako liek na liečbu rakoviny. Jeho bezpečnostný profil sa už hodnotí v klinických skúškach, čo by mohlo znížiť prekážky pri jeho použití proti cukrovke.

Vedci však upozorňujú, že je ešte veľmi skoro. Tieto experimenty sa uskutočnili na bunkách v kultúre, zatiaľ dokonca nie na laboratórnych zvieratách, takže je pred nimi ešte veľa práce.

„Skôr než sa to dostane k pacientom, je potrebné vyriešiť mnoho otázok,“ povedal Dr. Keith Al-Hasani, spoluautor štúdie. „Je potrebné vykonať viac práce na definovanie vlastností týchto buniek a vytvoriť protokoly na ich izoláciu a expanziu. Myslím si, že terapia je ešte dosť ďaleko. Toto však predstavuje dôležitý krok na ceste k vytvoreniu trvalej liečby, ktorá by mohla byť použiteľná pre všetky typy cukrovky“.

Výskum bol uverejnený v magazíne Signal Transduction and Targeted Therapy. Tím opisuje prácu vo videu na začiatku článku alebo TU.