Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podľa štúdie pacienti vo VR počas operácie potrebujú menej sedatív

Podľa štúdie pacienti vo VR počas operácie potrebujú menej sedatív
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fascinujúca klinická štúdia ukázala, že ponorenie pacienta do virtuálnej reality (VR) môže znížiť množstvo anestetík potrebných počas niektorých typov operácií rúk. V rámci štúdie sa zistilo, že pacienti využívajúci VR zariadenia môžu absolvovať celý chirurgický zákrok len s lokálnym anestetikom.

Výskumníci skúmajú množstvo nových medicínskych využití technológie VR, od jej využitia ako nástroja na liečbu chronickej bolesti chrbta, až po jej začlenenie do špičkových psychedelických terapií. Môže však technológia VR nahradiť anestéziu pri chirurgických zákrokoch?

Ako náhrada sedatív počas menších zákrokov, ako je endoskopia alebo komplexná výmena obväzov na rany, sa virtuálna realita ukázala ako do istej miery účinná. Počas vážnejších zákrokov, ako je ortopedická operácia, však táto technológia nebola taká úspešná.

V tejto štúdii sa výskumníci zamerali na operácie rúk, čoraz častejšie zákroky, ktoré si často vyžadujú úplnú sedáciu v bezvedomí pomocou lieku nazývaného propofol. Tím uviedol, že úprava množstva sedatív používaných pri týchto zákrokoch ich urobí bezpečnejšími pre pacientov a rýchlejšie sa dokončia.

„S nárastom času, ktorý ľudia trávia pri klávesnici, v kombinácii s našou starnúcou populáciou sa predpokladá zvýšená potreba bežných plánovaných operácií rúk,“ povedal Brian P. O'Gara, hlavný autor novej štúdie. „Optimalizácia starostlivosti o týchto pacientov bude nepochybne zahŕňať úpravu anestetických postupov“.

V rámci výskumu bolo prijatých 34 pacientov plánovaných na operáciu ruky a náhodne zaradených do VR alebo kontrolnej skupiny. Skupina VR mala počas zákroku nasadenú VR náhlavnú súpravu a venovala sa upokojujúcemu zážitku podľa vlastného výberu, napríklad 360-stupňovému horskému prostrediu.

Pacienti používali VR a lokálne lieky na blokovanie nervov, ale v prípade potreby mohli požiadať o doplnenie anestetika alebo liekov proti bolesti.

Zákrok sa začal len s použitím lokálnej anestézie blokujúcej nervy. Vo všetkých fázach zákroku mohli pacienti požiadať buď o viac lokálneho anestetika, alebo o propofol, ktorý ich uspí. Len štyria zo 17 pacientov vo VR skupine pritom nakoniec počas zákroku dostali propofol, zatiaľ čo každý pacient v kontrolnej skupine potreboval kompletnejšiu anestéziu. Zaujímavé je, že pacienti vo VR skupine nakoniec pri zákroku použili viac lokálneho anestetika, ale z pooperačnej starostlivosti boli prepustení v priemere o 22 minút skôr ako pacienti v kontrolnej skupine.

To naznačuje, že VR by v určitých súvislostiach mohla pacientom aj nemocniciam priniesť množstvo výhod. Propofolová sedácia nie je bez menších rizík a u niektorých slabých pacientov môže viesť k pretrvávajúcim komplikáciám. Ľahšia sedácia tiež znamená kratšie čakacie doby pre pacientov po chirurgických zákrokoch, čo nemocniciam ponúka efektívnejšie spôsoby na zvládnutie väčšieho počtu zákrokov.

„Naša štúdia je novátorská v tom, že ako prvá uvádza významné zníženie dávkovania sedatív pri ponorení do VR počas operácie ruky u dospelých,“ dodal O'Gara. „Pomocou ponorenia do VR sa dá vyhnúť potenciálnym škodlivým účinkom zbytočnej sedácie bez toho, aby sa znížilo pohodlie pacienta počas operácie ruky“.

Nový výskum bol nedávno uverejnený v magazíne PLOS One.