Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VR sa používa na liečbu úzkosti dospelých so zdravotným postihnutím

VR sa používa na liečbu úzkosti dospelých so zdravotným postihnutím
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvá štúdia svojho druhu zistila, že u dospelých ľudí s neurovývojovým postihnutím môže dôjsť k zlepšeniu príznakov úzkosti a depresie po použití špeciálne navrhnutých senzorických miestností v prostredí virtuálnej reality.

Senzorické miestnosti sa už desaťročia využívajú na pomoc pri zvládaní stresu, správania a regulácie emócií u osôb s neurovývojovým postihnutím. Prostredníctvom vizuálnych, zvukových a hmatových zariadení priniesli tieto miestnosti sľubné zlepšenia rôznym používateľom napriek nedostatku jednotných prístupov.

„Hoci v literatúre existuje určitá zhoda o vnímanom prínose tradičných senzorických miestností, požiadavky na fyzické priestory predstavujú logistické problémy,“ píšu výskumníci z univerzity Western Sydney v novej štúdii. „To potenciálne obmedzuje prístup pre celý rad používateľov, najmä pre ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí môžu mať obmedzený prístup k potrebným zdrojom“.

Potenciálnym riešením tejto prekážky dostupnosti sú teda virtuálne senzorické miestnosti, ktoré sú prístupné pomocou technológie virtuálnej reality (VR). A v tomto novom výskume bol zmyslový priestor VR s názvom Evenness testovaný na 31 dospelých osobách s rôznym stupňom vývojového postihnutia.

Zmyslový priestor VR poskytne niekoľko zážitkov v zmyslovej miestnosti.

„Kvantitatívne zistenia poukázali na zlepšenie úzkosti a depresie v období pred a po jeho skončení, so zmenami v senzorickom spracovaní, ale bez významných zmien v adaptívnom správaní alebo osobnej pohode,“ uviedli výskumníci. „Kvalitatívne zistenia naznačili, že účastníci vnímali pozitívny vplyv na úzkosť, ako aj lepšiu sociálnu účasť“.

Tieto zistenia sú, samozrejme, predbežné a obmedzené malou vzorkou. Štúdia tiež skúmala len jednu, relatívne krátku skúsenosť so systémom VR a nezahŕňala kontrolnú skupinu. Vedci tvrdia, že ďalšie práce v budúcnosti lepšie preskúmajú, ako aplikovať tento druh technológie VR do klinického kontextu. No prvé údaje sú sľubné.

„Vzhľadom na predbežnú povahu tejto štúdie sa snažíme o robustnejšie návrhy budúcich štúdií, aby sme lepšie pochopili prínosy a zabezpečili, že program sa bude môcť používať v reálnom prostredí na podporu ľudí, ktorí to potrebujú,“ dodávajú výskumníci.

Nový výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Scientific Reports.