Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pavučinou inšpirovaná niť by mohla pomôcť kontrolovať cukrovku

Pavučinou inšpirovaná niť by mohla pomôcť kontrolovať cukrovku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím výskumníkov vyvinul revolučnú metódu liečby cukrovky typu 1. Ide o ľahko implantovateľnú nanoporéznu niť, ktorá je inšpirovaná pavučinovým vláknom a môže obsahovať stovky tisícok ostrovčekov buniek produkujúcich inzulín. Niť sa dá v prípade potreby ľahko odstrániť.

Cukrovka typu 1 je charakteristická tým, že imunitný systém ničí zhluky buniek v pankrease, ktoré produkujú v tele inzulín. Tieto zhluky sú aj nazývané ako ostrovčeky. Výskumníci niekoľko rokov pracovali na nájdení účinného spôsobu transplantácie nových ostrovčekov buniek produkujúcich inzulín, no hlavnou prekážkou bolo ich odmietanie imunitným systémom. Potrebné tak bolo nasadenie extrémne silných imunosupresívnych liečiv.

Spôsob ako oklamať telo, ktoré odmieta transplantáciu, je zapuzdrenie ostrovčekov buniek v povlaku, ktorý ich chráni pred imunitným systémom. No v tejto metóde boli zapuzdrené bunky od seba príliš vzdialené a bolo ich takmer nemožné odstrániť z tela.

Nová metóda je založená na nanoporéznom polymérovom vlákne, ktoré je potom pokryté alginátovým hydrogélom. Ten drží pokope ostrovčeky buniek produkujúcich inzulín. Hydrogélový povlak chráni ostrovčeky buniek pred útokom imunitného systému a polumérový niť umožňuje jednoduché implantovanie do tela pacienta alebo jej odstránenie jednoduchým laparoskopickým chirurgickým zákrokom.

Vlákno nazvané ako TRAFFIC (Thread-Reinforced Alginate Fiber For Islets enCapsulation) môže obsahovať stovky tisícok ostrovčekov buniek produkujúcich do tela inzulín.

Vlákno nazvané ako TRAFFIC (Thread-Reinforced Alginate Fiber For Islets enCapsulation) bolo úspešne otestované v dĺžke jedného palca na laboratórnych myšiach. Ukázalo sa, že dokáže efektívne znižovať hladinu krvnej glukózy u zvierat do normálu už po dvoch dňoch od implantácie. Vzorky s dĺžkou 10 palcov boli otestované na psoch s ľahkým laparoskopickým odstránením po jednom mesiaci od implantácie.

Pokiaľ by ďalší výskum preukázal, že táto metóda je účinná aj pri pokusoch s ľuďmi, mohla by sa aplikovať na celý rad iných chorôb s deficitom hormónov a endokrinných porúch. Nová metóda je škáľovateľná, ľahko aplikovateľná a odstrániteľná a prináša spôsob dodania buniek do tela pacienta tak, že sa dokáže vyhnúť problémom ich odmietnutia imunitným systémom.