Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Implantát snímajúci tlak sa po dokončení práce sám rozpúšťa v tele

Implantát snímajúci tlak sa po dokončení práce sám rozpúšťa v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak lekári potrebujú sledovať stav, ako je napríklad opuch mozgu, občas do tela pacienta implantujú snímač, ktorý vydáva čitateľný elektrický signál vždy, keď je vystavený tlaku. Problémom však je, že tieto snímače musia byť potom naspäť vybraté z tela pacienta, čo si vyžaduje ďalšiu operáciu. To však by už nemuselo byť nutné, pretože vedci vytvorili implantovateľný tlakový senzor, ktorý sa neškodne v tele sám rozpustí.

Implantát s tlakovým senzorom vytvoril tím vedcov z univerzity v Connecticute. Ide o flexibilný snímač, ktorý je vyrobený výlučne z materiálov, ktoré americký úrad Food and Drug Administration (FDA) už považuje za bezpečné pre použitie v chirurgických stehoch, kostných štepoch a v lekárskych implantátoch. Implantát má formu dvoch vrstiev piezoelektrického Poly L-laktidového filmu, ktoré sú vložené medzi molybdénové elektródy a všetko je zapuzdrené vo vrstvách z polymliečnej kyseliny.

Ak sa na implantát aplikuje aj malé množstvo tlaku, vydáva malý elektrický náboj. Tento signál môže byť potom detegovaný zariadením mimo tela pacienta. Senzor v implantáte je schopný zachytiť širokú škálu fyziologických tlakov vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v mozgu, za očami a v bruchu. Samotná citlivosť zariadenia môže byť vylepšená zmenou počtu vrstiev Poly L-laktidového filmu.

Vedci z univerzity v Connecticute vyvinuli implatnát s tlakovým senzorom, ktorý sa po dokončení úlohy sím rozpustí v tele pacienta.

Lekárske senzory sú bývajú často implantované priamo do mäkkých tkanív a orgánov, čo môže spôsobiť ďalšie poškodenie. Nový implantát s tlakovým senzorom však nevyžaduje operáciu na jeho odstránenie, čo je podľa vedcov významným krokom v medicíne. Navyše pri testoch vykonaných na laboratórnych myšiach bol po implantácii senzora len malý zápal, pričom okolité tkanivo sa vrátilo do normálu už po štyroch týždňoch.