Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zvráti vyhladenie vrások v bunkách starnutie nášho organizmu?

Zvráti vyhladenie vrások v bunkách starnutie nášho organizmu?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový pohľad do tajomných mechanizmov fungovania nášho tela prinieslo zistenie z lekárskej fakulty v americkej Virginii. Vedcom sa podarilo pridať ďalší dielik do skladačky k hľadaniu toho, akým spôsobom degradujú bunky v našom tele v súvislosti s pribúdajúcim vekom. Potenciálne revolučný objav odhalil, že bunky počas starnutia vráskavejú, čo vedie k tomu, že gény nefungujú správne. No riešením by mohol byť napríklad krém proti vráskaveniu buniek, ktorý do tela dodajú geneticky modifikované vírusy.

Výskum spočiatku zistil, že vo vnútri jadier jednotlivých buniek je zásadne dôležité umiestnenie našej DNA, aby fungovalo správne. Gény, ktoré sú oproti jadrovej membráne, majú tendenciu zostať neaktívne. Keď starneme, tieto membrány začnú mať nepravidelný tvar, teda vráskavejú a gény, ktoré by mali zostať vypnuté sa môžu začať prejavovať.

Na pochopenie tohto mechanizmu bol použitý model pečene prerastenej tukom. Zistilo sa, že tento stav nastane, keď sa s pribúdajúcim vekom viac pečeňových buniek mení na tukové bunky. Tento bunkový prechod je spúšťaný nepravidelnou jadrovou membránou, ktorá uvoľňuje DNA, ktorá by mala zostať neaktívna. Vedcom teda zostalo vyriešiť, čo spôsobuje zvrásnenie jadrovej membrány buniek.

Lamin B1 viaže odlišné domény v bunkách mladej a starej pečene.

Zistili, že bunkový proteín, nazývaný ako Lamin B1, je kľúčovým pre fungovanie bunky. Strata vrstvy v súvislosti s vekom bola priamo spojená s prebudením génov, ktoré prispeli k rozvoju tuku v pečeni. Výsledná hypotéza sa zaoberá tým, že opätovným začlenením Laminu do buniek sa môže membrána vyhladiť a bunka by mala fungovať, akoby bola znova mladá.

Aby tento objav mohol byť životaschopným, musí sa vyriešiť spôsob, ako dodať potrebné množstvo Laminu do špecifických buniek v tele. V tomto prípade vedci navrhli využiť vrodené vírusy, ktorý by sa mohli stať ideálnym mechanizmom pre doručenie proteínu do buniek. Geneticky modifikované vírusy pre cielené klinické ošetrovanie pritom patria k mimoriadne zaujímavej oblasti vo výskume. Pečeň sa ukázala byť obzvlášť účinným cieľom pre umelé spôsoby dodávania vírusov nesúce rôzne látky.

Potenciálne revolučný objav odhalil, že bunky počas starnutia vráskavejú, čo vedie k tomu, že gény nefungujú správne.

Výskum vyhladzovania vrások buniek by sa mohol dať aplikovať na širokú škálu situácií v ľudskom tele, ktoré prináša starnutie. Spoluautorka štúdie, Irina Bochkis naznačuje, že toto zvrásnenie jadrovej membrány by mohlo byť zodpovedné za rôzne choroby súvisiace s vekom, vrátane cukrovky a obezity. Samozrejme sú výsledky tohto výskumu stále v hypotetickej fáze, no Irina Bochkis je presvedčená, že ide o širší metabolický mechanizmus, ktorý by mohol mať nakoniec množstvo aplikácií.

Irina Bochkis a jej kolegovia zistili, že vrásky v jadrovej membráne môžu zabrániť správnej expresii DNA.