Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Flexibilné zariadenie meria hladinu kyslíka v krvi kdekoľvek na tele

Flexibilné zariadenie meria hladinu kyslíka v krvi kdekoľvek na tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre meranie hladiny kyslíka v krvi sa v súčasnosti používajú oximetre, čiže zariadenia, ktoré sa prichytávajú na koniec prsta. Experimentálny flexibilný systém je však schopný merať tieto údaje kdekoľvek na ľudskom tele.

Tradičné oximetre využívajú LED diódy s červeným svetlom a so svetlom blízkym k infračervenému, ktoré svietia cez kožu v priesvitnej časti tela, čo je typicky konček prsta alebo ušný lalok. Krv bohatá na kyslík absorbuje väčšinu infračerveného svetla, zatiaľ čo krv s nízkym obsahom kyslíka absorbuje veľké množstvo červeného svetla. Analyzovaním pomeru týchto dvoch druhov svetla, ktoré prechádzajú cez časť tela, je oximeter schopný určiť hladinu kyslíka v krvi.

Na tele sa nachádza iba niekoľko miest, kde je možné oximetre použiť. To bol aj dôvod, prečo sa výskumníci z Kalifornskej univerzity v Berkeley rozhodli v roku 2014 vytvoriť flexibilné oximetre. Tie obsahovali tlačené organické LED diódy a neskôr bola vyvinutá aj metóda určovania hladiny kyslíka v krvi tým, že sa analyzovalo svetlo, ktoré sa odrazilo od krvi, na rozdiel od jeho prechodu ako pri tradičnom meraní.

Výskumníci z univerzity v Berkeley vytvorili flexibilný oximeter pre meranie hladiny kyslíku v krvi kdekoľvek na tele.

Tieto dve technológie boli teraz vzájomne skombinované do nového systému. Ten obsahuje sieť viacbodových LED diód, kde sa striedajú červené LED diódy a LED diódy so svetlom blízkym k infračervenému, spolu s fotodiódami. Tie boli všetky vytlačené na pružný list z plastu. Táto sieť diód sa dá potom umiestniť na ľubovoľnú časť tela, kde budú obidva typy svetla svietiť cez kožu a bude sa analyzovať množstvo odrazenia oboch svetiel naspäť do zariadenia.

Prototyp pre meranie hladiny kyslíku v krvi bol úspešne použitý na predlaktí jedného dobrovoľníka a na čele druhého. V druhom prípade dýchal dobrovoľník vzduch s postupne nižšou koncentráciou kyslíka, čo spôsobilo zníženie koncentrácie kyslíka v krvi. Flexibilný oximeter tento pokles zistil rovnako presne ako tradičný oximeter pripevnený na konci prsta.

Táto technológia by sa dala využiť napríklad pre mapovanie okysličovania v kožných štepoch alebo monitorovanie hladín kyslíka v transplantovaných orgánoch. Podľa výskumníkov by flexibilný senzor pre monitorovanie hladiny kyslíka v krvi mohli používať pacienti s cukrovkou, respiračnými ochoreniami či dokonca so spánkovou apnoe, pričom by sa dal nosiť kdekoľvek na tele 24 hodín denne.

Flexibilný oximeter obsahuje sieť viacbodových LED diód, kde sa striedajú červené LED diódy a LED diódy so svetlom blízkym k infračervenému, spolu s fotodiódami.