Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická bandáž pohybom tela nositeľa stimuluje hojenie rán

Elektrická bandáž pohybom tela nositeľa stimuluje hojenie rán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je už nejaký čas známe, že elektrický prúd môže pomôcť pri liečbe chronických rán. Súčasné elektroterapeutické jednotky sú však pomerne veľké a zložité. Výskumníci z univerzity Wisconsin-Madison preto vytvorili „elektrický obväz“, ktorý lieči ranu samotným pohybom tela.

Novo vyvinutá bandáž je pevne prepojená s pásom, ktorý sa nosí okolo trupu pacienta. Zariadenie na hrudnom páse obsahuje elektronické komponenty, nazývané ako nanogenerátory, ktoré zberajú energiu z pohybu hrude nositeľa pri jej rozťahovaní a kontrakte počas dýchania. Vďaka tomuto pohybu sa vytvárajú elektrické impulzy v nízkom napätí, ktoré putujú z pásu priamo do elektród v obväze a sú v kontakte so zraneným tkanivom.

Počas laboratórnych testov na potkanoch dokázala táto technológia liečiť celistvé raný kože už v priebehu troch dní, pričom bežne liečba trvala asi 12 dní. Vedci tiež zistili, že od vyššieho prúdu, ktoré využívajú niektoré elektroterapeutické zariadenia, impulzy púšťané cez obväz nepredstavujú riziko poškodenia tkaniva. Nižší prúd navyše viac podporuje spájanie kožných buniek, čo je kľúčové pre hojenie rán, a tiež aj výrobu biochemických látok, ktoré podporujú rast tkaniva.

Vedci teraz skúmajú, ako impulzy pomáhajú liečiť zranenie. Tiež plánujú otestovať svoju technológiu na ošípaných a prispôsobujú nanogenerátory tak, aby dokázali získať energiu aj z jemných pohybov, ako sú drobné pohyby kože alebo tlkot srdca. Nanogenerátory sú vyrobené z pomerne bežných materiálov a obväz sa ľahko vyrába, takže sa predpokladá, že budúci komerčný výrobok by mal byť relatívne lacný.

Výskumníci z univerzity Wisconsin-Madison vytvorili „elektrický obväz“, ktorý lieči ranu samotným pohybom tela.