Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológiami nabité WC sedadlo monitoruje srdce pacienta

Technológiami nabité WC sedadlo monitoruje srdce pacienta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V blízkej budúcnosti možno pacienti s kongestívnym zlyhávaním srdca dostanú po prepustení z nemocnice špeciálne WC sedadlo. To je cieľom výskumníkov, ktorí vyvinuli WC sedadlo, ktoré vďaka technológiám dokáže merať životne dôležité znaky a poslať upozornenie, ak zistí srdcové problémy.

Špeciálne WC sedadlo vyvinul tím výskumníkov z Inštitútu pre technológie v Rochesteri. Je vybavené elektrokardiogramom, balistokardiogramom a fotopletyzmogramom. Vďaka tomu sedadlo dokáže merať srdcovú frekvenciu pacienta, krvný tlak, hladinu kyslíka v krvi, telesnú hmotnosť a objem množstva krvi, ktoré srdce pumpuje s každým jedným úderom.

Všetky získané údaje sú analyzované prostredníctvom špeciálnych algoritmov, ktoré dokážu určiť, či sa zdravotný stav pacienta zhoršuje. Diagnóza sa dá vykonať ešte predtým, ako sa u pacienta objavia akékoľvek zjavné príznaky. Pri prípadnom rozvinutí problémov potom WC sedadlo pošle upozornenie používateľovi na jeho smartfón, aby navštívil svojho lekára.

Špeciálne WC sedadlo pre pacientov s kongestívnym zlyhávaním srdca.

V mnohých prípadoch je tak možné, že návšteva u lekára alebo zmena v medikácii je všetko, čo by bolo v takom prípade potrebné. Rozhodne je to menej stresujúce a nákladné, ako znovu prijatie do nemocnice, čo je celkom bežné v prípade pacientov s kongestívnym zlyhaním srdca. Bežne do 30 dní od prepustenia z nemocnice je 25 percent týchto pacientov vrátených späť do nemocničného ošetrenia. Po 90 dňoch od prepustenia sa vracia dokonca až 45 percent pacientov.

Špeciálne WC sedadlo pre pacientov s kongestívnym zlyhávaním srdca.