Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedcom sa podarilo upraviť gény kmeňových buniek priamo v tele

Vedcom sa podarilo upraviť gény kmeňových buniek priamo v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci v posledných rokoch dokázali, že vybraním kmeňových buniek, úpravou ich genómov a ich následným implantovaním naspäť do tela pacienta sa dajú napraviť genetické ochorenia. Nový výskum však ukázal, že je možné upraviť gény kmeňových buniek aj vtedy, keď sú ešte v tele.

V súčasnej dobe prebieha fixácia kmeňových buniek tak, že sa extrahujú z ich skrýše hlboko v tele pacienta, potom sa geneticky zmenia a dajú sa naspäť do tela pacienta. Tento postup je komplikovaný a existuje veľa bodov, kedy môže zlyhať, pretože kmeňové bunky sú po vybraní zo svojho zložitého prostredia v šoku. Napríklad môžu odumrieť v kultivačnej miske, môže ich odmietnuť imunitný systém pacienta alebo sa jednoducho neujmú tak, akoby mali.

Tím vedcov z Harvardovej univerzity však prišiel na to, ako by sa mohli dať upraviť gény kmeňových buniek priamo v tele. Využili k tomu stroje na úpravu génov, do ktorých vložili rozličné typy adeno-asociovaných vírusov (AAV). Tieto vírusy sa môžu dostať do buniek cicavcov a sú vyladené tak, aby nespôsobovali ochorenie, ale namiesto toho doručili upravené gény.

Vľavo sú bunky pred dodaním systému úpravy génov CRISPR. Pravá strana ukazuje na červeno žiariace bunky, čo indikuje úspešné doručenie upraveného génu.

Počas laboratórnych testov na myšiach použili vedci AAV pre dodanie systému úpravy génov CRISPR do rôznych typov kožných, krvných a svalových kmeňových a progenitorových buniek. Aby sa zistilo, či systém fungoval alebo nie, boli kmeňové bunky upravené tak, aby aktivovali určité gény, ktoré by vyžarovali fluorescenčnou červenou farbou.

Nová technika nakoniec fungovala a výskumníci zistili, že až 60 percent kmeňových buniek v kostre svalstva svietilo na červeno, čo naznačuje, že boli upravené. Rovnako zasvietilo až 27 percent progenitorových buniek v koži a 38 percent kmeňových buniek v kostnej dreni. Následne vedci zistili, že aj iné dermálne bunky za zdali byť upravené, čo naznačuje zmeny v kožných kmeňových bunkách.

Tím tvrdí, že tento prelomový výskum by mohol viesť k novým liečebným metódam genetických ochorení, ako je napríklad svalová dystrofia, ktorá závisí od regenerácie tkaniva.