Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový „bio-atrament“ umožní 3D tlač tkanív priamo v tele pacienta

Nový „bio-atrament“ umožní 3D tlač tkanív priamo v tele pacienta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci čoraz viac počúvame o perspektívnych metódach 3D tlače častí ľudského tela, tieto časti je potrebné implantovať cez pomerne veľké chirurgické rezy. No v budúcnosti by to už nemuselo tak byť. Vedci totiž vyvinuli nový „bio-atrament“, ktorý by mohol umožniť 3D tlač tkanív priamo v ľudskom tele.

V súčasnosti už existujú iné druhy biologických atramentov. Zvyčajne ide o kvapalinu, ktorá obsahuje živé bunky, materiál, ktorý slúži ako lešenie a rastové faktory, ktoré podnecujú bunky, aby sa množili na tomto materiáli a postupne ho menili na čisté biologické tkanivo. Takéto biologické atramenty sa používa pre 3D tlač časti tela mimo tela pacienta, vrstvu po vrstve. V mnohých prípadoch sa tieto časti vytvrdzujú na pevný materiál pôsobením ultrafialového svetla. Toto UV žiarenie by však bolo škodlivé pre vlastné tkanivo pacienta, ak by sa použilo v jeho tele.

No a práve z toho dôvodu vznikol nový biologický atrament, ktorý bol vyvinutý na základe spolupráce medzi vedcami z Inštitútu Teraski, Štátnej univerzity v Ohio a Štátnej univerzity v Pennsylvánii.

Trojrozmerná štruktúra podobná mriežke je tlačená priamo na živé tkanivo pomocou nového biologického atramentu.

Biologická kvapalina sa dávkuje z jemného hrotu roboticky ovládanej dýzy, ktorá sa chirurgicky vkladá do tela pacienta pomocou malého rezu. Aby sa udržal každý prameň biologického atramentu na mieste, dýza prepichne malú medzeru v mäkkom vnútornom tkanive pacienta a potom v tomto priestore uloží kotviacu kvapku tekutiny. Keď sa dýza následne vytiahne, umiestni ďalšiu kvapku na vonkajšiu stranu tohto tkaniva. Zvyšok prameňa bio-atramentu sa potom pritiahne k inému kotviacemu bodu. Postupne takto vzniká štruktúra podobná mriežke.

Dôležité je, že tento biologický atrament sa môže interne nanášať pri normálnej telesnej teplote a môže sa vytvrdzovať na pevnú látku pomocou zdroja viditeľného svetla, a teda bez škodlivého UV žiarenia. Aj keď sa látka môže v budúcnosti použiť na výrobu častí, ako sú krvné cievy alebo miechy, vedci dúfajú, že niektoré z jej bezprostrednejších použití môžu zahŕňať opravy poškodených alebo chybných orgánov.