Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Povlak z nanočastíc zabráni tvorbe kazov, no nezničí pritom baktérie

Povlak z nanočastíc zabráni tvorbe kazov, no nezničí pritom baktérie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú zubné kazy spôsobené baktériami, jednoduché usmrtenie všetkých baktérií v ústach nie je dobrý nápad. Niektoré z nich totiž pomáhajú pri trávení alebo majú iné priaznivé účinky. Povlak z nanočastíc by však mohol v budúcnosti pomôcť zabrániť tvorbe zubných kazov bez likvidácie baktérií.

Zubné kazy sa vyskytujú, keď sa škodlivé baktérie, ako je napríklad Streptococcus mutans, rozmnožujú a vytvárajú na zuboch biofilm, čiže zubný plak. Počas toho baktérie vytvárajú kyseliny, ktoré rozpúšťajú zubnú sklovinu. Vedci predtým používali na likvidáciu týchto mikróbov látky ako oxid zinočnatý, oxid meďnatý a striebro, no tieto zlúčeniny tiež ničia prospešné baktérie.

Namiesto toho sa vedci z Illinoiskej univerzity v Chicagu nedávno zamerali na zastavenie vytvárania biofilmov, bez toho, aby sa poškodili baktérie. Vedci pritom skúmali účinky nanočastíc vyrobených z oxidu ceričitého. Zatiaľ čo predchádzajúce štúdie naznačovali, že takéto častice nezabránili tvorbe biofilmov, vedci z Illinoiskej univerzity v Chicagu vedeli, že vlastnosti nanočastíc oxidu ceričitého sú do značnej miery určené spôsobom, akým sú vyrobené. Ich častice tak vytvorili inak ako ostané, rozpustením céru dusičnanu amónneho alebo síranových solí vo vode.

Počas laboratórnych testov boli polystyrénové platne naočkované rastovým médiom, ktoré obsahovalo baktérie Streptococcus mutans. Tie boli kŕmené cukrom, ktorý používajú na vytváranie zubného biofilmu. Keď sa potom na tieto platne pridal roztok nových nanočastíc oxidu ceričitého, tvorba takýchto biofilmov sa znížila o 40 percent. Za rovnakých podmienok pritom nemal bežne používaný dusičnan strieborný žiadny vplyv na rast biofilmu. Navyše sa ukázalo, že nanočastice oxidu ceričitého sú menej toxické pre ľudské orálne bunky.

Tím dúfa, že sa mu podarí spojiť nanočastice s fluoridom spevňujúcim sklovinu, v povlaku, ktorý by zubári mohli nanášať na zuby pacientov.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).