Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Herné zariadenie navrhnuté pre domácu rehabilitáciu po mozgovej príhode

Herné zariadenie navrhnuté pre domácu rehabilitáciu po mozgovej príhode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď pacient po prekonaní cievnej mozgovej príhody stratí schopnosť ovládať svoju ruku, musí zvyčajne vykonať sériu rehabilitačných cvičení s použitím ťažkého a finančne nákladného klinického vybavenia. Nové kompaktné prenosné zariadenie by však mohli títo pacienti používať priamo vo svojich domovoch.

Robotický nástroj známy ako H-Man navrhol tím vedcov zo singapurskej Technologickej univerzity Nanyang (NTU). Váži len 14 kilogramov a dá sa položiť na bežný stôl v domácnosti. Pacient potom s postihnutou rukou uchopí joystick a prostredníctvom integrovaného displeja je následne prevedený rôznymi fyzickými úlohami zameranými na hru.

Meraním sily paže pomocou senzorov v joysticku H-Man sa postupne zvyšuje alebo znižuje náročnosť úloh s konečným cieľom pomôcť pacientovi znovu sa naučiť senzomotorické ovládanie končatiny. Zariadenie pripojené k internetu tiež zasiela pravidelné správy o pokroku fyzickému terapeutovi používateľa.

Počas klinických štúdií sa u pacientov, ktorí počas šiestich týždňov používali robotický nástroj H-Man, údajne zlepšia ich pohyblivosť rovnakou rýchlosťou ako u kontrolnej skupiny, ktorá používala konvenčné vybavenie. Túto technológiu teraz komercializuje založená spinoff spoločnosť Articares.

Testované osoby skúšajú robotické zariadenie H-Man.