Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľadové náplasti s mikroihlami dodajú lieky a potom sa roztopia

Ľadové náplasti s mikroihlami dodajú lieky a potom sa roztopia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikto nemá rád injekcie, hoci je to často nevyhnutné zlo, no našťastie sa ako bezbolestná alternatíva začínajú objavovať takzvané náplasti s mikroihlami. Teraz vedci z Mestskej univerzity v Hong Kongu vyvinuli novú verziu technológie, ktorá je vyrobená z ľadu pre ľahšiu výrobu a aplikáciu.

Mikroihlové náplasti sú určené na nanášanie na pokožku ako bežná náplasť, pričom strana obrátená k pokožke obsahuje rad drobných ihiel. Na rozdiel od veľkých hypodermických ihiel, ktoré musia byť dostatočne dlhé na to, aby sa dostali do žily na paži, sú mikroihly dlhé menej ako 1 milimeter. To znamená, že prenikajú iba do veľmi krátkej vzdialenosti do pokožky a nedosahujú tak nervové zakončenie, čiže sú bezbolestné.

Samotné mikroihly sú zvyčajne vyrobené z biologicky odbúrateľných polymérov, ktoré sa rozpúšťajú a uvoľňujú užitočné množstvo obsahu, čo môžu byť lieky, vakcíny, bunky alebo iné terapeutické molekuly. V novej štúdii však vedci z Mestskej univerzity v Hong Kongu vyrobili svoje mikroihly z jednoduchšieho materiálu - ľadu.

Schéma ilustruje fungovanie novej náplasti s kryomikroihlami.

Princíp týchto takzvaných kryomikroihiel je väčšinou rovnaký. Terapeutické bunky sa plnia do mikroihličiek, aj keď v tomto prípade sú spárované s kryoprotektantom a potom sú zmrazené v ľade. Ako náhle ihly vstúpia do kože, odlomia sa od podkladovej náplasti a telesné teplo pacienta ich roztaví a dodá užitočné zaťaženie do tela.

Tím hovorí, že použitie ľadu má oproti existujúcim systémom niekoľko výhod. Najzreteľnejšia je tá, že je to jednoduchší materiál na výrobu ako biologicky odbúrateľné polyméry. Kryomikroihly tiež zanechávajú menej odpadu a ľad môže tiež konzervovať obsah na dlhodobé skladovanie v chlade. To však znamená aj to, že požiadavka na mrazený stav by mohla byť negatívom pri preprave a skladovaní.

Náplasť s kryomikroihlami - nový systém podávania liekov vyrobený z ľadu.

Počas testov vedci použili kryomikroihly na liečbu rakoviny u myší. Do náplastí naložili dendritické bunky s ovalbumínom (forma imunoterapie proti rakovine) a zistili, že vyvolané imunitné reakcie boli lepšie ako tie po subkutánnej alebo intravenóznej injekcii. Tím poznamenáva, že do kryomikroihiel môžu byť integrované aj ďalšie typy bioaktívnych terapeutických látok, ako sú proteíny, peptidy, mRNA, DNA a vakcíny. Vedci dúfajú, že ich zariadenie ponúkne ľahko použiteľnú a efektívnu alternatívnu metódu podávania terapeutík na klinikách.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Biomedical Engineering.