Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Tykadlové“ častice maskujú implantáty pred imunitným odmietnutím

„Tykadlové“ častice maskujú implantáty pred imunitným odmietnutím
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Imunitný systém je našim silným spojencom, ktorý nás chráni, no sú aj chvíle, keď sa trochu unesie a zaútočí na veci, ktoré sa nám pokúšajú pomôcť. Vedci teraz vyvinuli drobné častice nazývané ako dendriméry, ktoré sú pokryté malými „tykadlami“ a sú usporiadané do príliš malých vzorov, aby ich imunitný systém dokázal zistiť. Môžu tak byť užitočné pri dodávaní liekov alebo maskovaní implantátov, aby sa zabránilo ich odmietnutiu.

Dendriméry sú častice tvorené vetvami podobnými stromom, ktoré sa rozprestierajú v guli od centrálneho jadra. Vedci s nimi už desaťročia experimentujú kvôli ich schopnosti prenášať lieky či ničiť baktérie. V novej štúdii vedcov z univerzity v Newcastle tím tvrdí, že objavil zaujímavú novú vlastnosť dendrimérov, ktorá by mohla výrazne rozšíriť ich užitočnosť. Čím väčší dendrimér rastie, tým viac „tykadiel“ vyraší a tým menej miesta medzi nimi je. A v určitom bode sa zdá, že ich robí nezistiteľnými pre imunitný systém.

CPR molekuly nazývané ako komplementy rozpoznávania vzorca pomáhajú imunitným bunkám rozpoznať cudzie patogény, ako sú baktérie a vírusy, vďaka unikátnym vzorom na ich povrchu. Tieto CPR molekuly môžu reagovať na vzory, ktoré sa opakujú v rozmedzí asi 2 až 15 nanometrov, a imunitné bunky ich nedokážu vybrať zo zostavy. Tím samozrejme zistil, že keď boli vyrobené dendriméry s tykadlami vzdialenými od seba menej ako 1 nm, CPR molekuly ich nedokázali detegovať.

Ilustrácia dendriméry s drobnými tykadlami, ktoré sa zmenšujú, keď sa vetvia ďalej od jadra.

Vedci naznačujú, že ich objav ukazuje, že sa dajú vyvinúť určité dendriméry ako veľmi malé nosiče na „pašovanie“ liekov do tela bez spustenia imunitného systému. Aktivácia komplementového systému ako obranného mechanizmu nášho imunitného systému môže niekedy viesť k zápalu a môže tiež vyvolať anafylaktické reakcie.

Tím hovorí, že tento druh tvarovania v nanorozmeroch by mohol byť potenciálne použitý na maskovanie kardiovaskulárnych stentov a iných lekárskych implantátov, a teda na ich ochranu pred odmietnutím telom pacienta. Skryté dodanie lieku by však mohlo byť bezprostredne najužitočnejšou aplikáciou.

V štúdii sa tiež naznačuje, že niektoré patogény už na tento druh kamufláže prišli. Niektoré baktérie a vírusy môžu používať subanometrické vzory povrchu, aby sa vyhli detekcii imunitným systémom. Ďalší výskum sa bude zaoberať touto možnosťou a tiež tým, ako by sa mohli dendriméry použiť na dodávanie liečiv, obaľovanie zariadení a ďalšie aplikácie.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Communications.