Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikrorobot v tvare ryby pláva v tele, aby dodal lieky na rakovinu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dodávanie chemoterapeutických liekov priamo k rakovinovým nádorom by mohlo pomôcť znížiť vedľajšie účinky tejto liečby. Čoskoro by túto prácu mohli vykonávať malé 3D vytlačené robotické zvieratá. Tieto mikroroboty sú riadené magnetmi a svoj liek uvoľňujú len vtedy, keď sa stretnú s kyslým prostredím okolo nádoru.

Nové mikroroboty sú vyrobené z hydrogélu 3D vytlačeného do tvaru rôznych zvierat, ako sú ryby, krab či motýľ, s dutinami, ktoré môžu niesť častice. Tím vedcov upravil hustotu tlače v špecifických oblastiach, ako sú okraje krabích klepiet alebo rybích úst, aby sa mohli otvárať alebo zatvárať v reakcii na zmeny kyslosti. Nakoniec boli mikroroboty umiestnené do roztoku obsahujúceho nanočastice oxidu železa, aby boli magnetické.

Výsledkom boli mikroroboty, ktoré bolo možné naplniť nanočasticami liečiva a nasmerovať ich k cieľovému miestu pomocou magnetov, kde by automaticky uvoľnili liek v dôsledku zmien hladín pH.

Nová mikrorobotická ryba by jedného dňa mohla preplávať telom s plným dúškom liekov a automaticky ich vyvrhnúť, keď narazí na rakovinové bunky.

Vedci počas laboratórnych testov použili magnety na vedenie rybieho mikrorobota cez simulované krvné cievy smerom k zhluku rakovinových buniek na jednom konci. V tejto oblasti tím urobil roztok mierne kyslejším a robotická ryba otvorila ústa a vyvrhla lieky na povel, čím zabila rakovinové bunky. V iných testoch by sa krabie mikroroboty mohli vyrobiť tak, aby svojimi klepetami zovreli nanočastice liečiva, dostali sa k cieľovému miestu a uvoľnili liečivo.

Nové návrhy mikrorobotických zvierat sa zdajú byť obzvlášť sľubné, a to vďaka ich schopnosti automaticky uvoľňovať lieky tam, kde to je potrebné. Samozrejme, mikroroboty ešte nie sú celkom pripravené plávať cez ľudské žily. Tím hovorí, že je potrebné ich ešte zmenšiť a tiež je potrebné vyvinúť spôsob, ako ich zobraziť a sledovať cez telo.

Výskum bol publikovaný v magazíne ACS Nano.

Krabí mikrorobot môže uchopiť nanočastice lieku do svojich klepiet, preniesť ich na požadované miesto a uvoľniť ich.