Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vplyv cvičenia na hladinu cukru v krvi u diabetikov závisí od pohlavia

Vplyv cvičenia na hladinu cukru v krvi u diabetikov závisí od pohlavia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa nového výskumu závisí miera poklesu hladiny cukru v krvi diabetika v reakcii na fyzickú aktivitu od typu cvičenia a od toho, či ide o muža alebo ženu. Zistenia sú užitočným návodom pre diabetikov, ktorí chcú cvičiť, ale obávajú sa nízkej hladiny cukru v krvi.

Všetci vieme, aké dobré je cvičenie pre naše zdravie. Ale u diabetikov 1. typu, ktorí si musia pichať inzulín, pretože ich vlastné telo ho neprodukuje dostatok alebo ho neprodukuje vôbec, môže cvičenie spôsobiť príliš nízky pokles hladiny cukru v krvi, známy ako hypoglykémia. Príznaky ako potenie, tras, podráždenosť, búšenie srdca a závraty sú nielen nepríjemné, ale ak sa hypoglykémia rýchlo nelieči, ohrozuje aj život. Preto je logické, že niektorí diabetici obmedzujú cvičenie, aby sa vyhli tomuto riziku.

V novej štúdii vedenej Federálnou univerzitou v údolí São Francisco v Brazílii, v spolupráci s Univerzitou v Staffordshire vo Veľkej Británii, vedci skúmali, ktoré cvičenia spôsobujú najväčší pokles cukru v krvi u diabetikov 1. typu.

„Táto štúdia je dôležitá, pretože diabetickým pacientom často chýba motivácia k cvičeniu ako prostriedku na zvládnutie ich ochorenia,“ uviedol Dr. Pooya Soltani z Univerzity v Staffordshire, jeden zo spoluautorov štúdie. „Jedným z dôvodov je, že fyzická aktivita môže viesť k poklesu hladiny cukru v krvi, čo spôsobuje nepohodlie a demotiváciu. Skúmali sme, či typ fyzickej aktivity môže zmierniť tieto poklesy cukru v krvi.“

Devätnásť dobrovoľníkov s diabetom 1. typu, z toho 10 žien, sa zúčastnilo na 30-minútovom aeróbnom cvičení strednej intenzity na bežiacom páse. Vedci testovali účinok intervalového a nepretržitého cvičenia, pričom účastníkom merali srdcovú frekvenciu, krvný tlak a hladinu cukru v krvi pred každým cvičením, bezprostredne po ňom a 20 minút po ňom. Výskumníci tiež nechali účastníkov nahlásiť mieru vnímanej námahy a úroveň pôžitku po každom cvičení.

Zatiaľ čo reakcie kardiovaskulárneho systému, miera vnímanej námahy a miera pôžitku boli podobné pri všetkých cvičeniach a pohlaviach, výskumníci pozorovali rozdiely v hladine cukru v krvi medzi mužskými a ženskými účastníkmi na základe pohlavia.

Muži vykazovali zníženie hladiny cukru v krvi bezprostredne po a 20 minút po kontinuálnom aeróbnom cvičení a bezprostredne po intervalovom cvičení. Naopak, u žien sa znížila hladina cukru v krvi len po nepretržitom cvičení v oboch časových bodoch v porovnaní s hladinou cukru v krvi pred cvičením. Zníženie hladín cukru v krvi v oboch časových bodoch bolo vyššie u mužov po kontinuálnom cvičení ako po intervalovom cvičení. Celkovo boli nižšie hladiny cukru v krvi pozorované po nepretržitom aeróbnom cvičení, pričom väčšie zníženie bolo pozorované u mužov.

Zistenia ukazujú, že pri predpisovaní cvičenia pre pacientov s diabetom 1. typu je dôležité zohľadniť rozdiely medzi pohlaviami, aby sa predišlo riziku hypoglykemických epizód.

„Naša štúdia ukázala, že pre pacientov mužského pohlavia je vhodnejšie intervalové cvičenie, napríklad krátke intervaly chôdze, keď sa začína s nízkou hladinou cukru v krvi,“ povedal Dr. Jorge Luiz de Brito-Gomes z Federálnej univerzity v údolí São Francisco, korešpondujúci autor štúdie. „Naopak, súvislé cvičenie, ako je beh, je vhodnejšie pre osoby s vyššou počiatočnou hladinou cukru v krvi. Tieto prístupy môžu pomôcť predchádzať náhlym poklesom hladiny cukru v krvi.“

„Pre pacientky sa ako účinné východiská javia intervalové aj nepretržité aeróbne cvičenia,“ pokračoval de Brito-Gomes. „Dúfame, že tieto zistenia ukazujú, že pri predpisovaní aeróbneho cvičenia by sa mali zvážiť odporúčania pre jednotlivé pohlavia, najmä pre mužov s nepravidelnou úrovňou fyzickej aktivity.“

Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne American Journal of Cardiology.