Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asus prináša druhú generáciu vývojovej dosky Tinker Board

Asus prináša druhú generáciu vývojovej dosky Tinker Board
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2017 spoločnosť Asus využila svoje skúsenosti z oblasti základných dosiek a vytvorila vývojovú počítačovú dosku Tinker Board, ktorá konkuruje známej doske Raspberry Pi. Odvtedy vzniklo niekoľko variácií, no teraz výrobca prichádza s doskami druhej generácie.

Do portfólia pribudli dve vývojové počítačové dosky, ktoré sú v podstate rovnaké. Štandardný model Tinker Board je dodávaný so slotom na pamäťovú kartu microDS, zatiaľ čo model Tinker Board 2S pridáva 16 GB integrovaného úložiska typu eMMC.

Obe dosky dostali mozog v podobe šesťjadrového systému RK3399 SoC (system-on-chip), ktorý je založený na novej 64-bitovej architektúre v8 ARM a je vybavený dvomi rôznymi procesormi - dvojjadrovým procesorom Cortex-A72 s taktovacou frekvenciou 2 GHz a 1,5 GHz štvorjadrový procesor Cortex-A53. Oba sú automaticky vyberané softvérom tak, aby čo najlepšie vyhovovali potrebám aktuálnej úlohy alebo procesu. Spoločnosť Asus hovorí, že používatelia môžu očakávať takmer dvojnásobný výkon v porovnaní s pôvodnou doskou Tinker Board.

Systém SoC obsahuje aj viacjadrovú grafiku Mali T860 s podporou 2D / 3D grafických aplikácií v OpenGL ED 3.0 / 3.1, OpenVG 1.1, OpenCL a ďalších. Používatelia môžu opäť očakávať nárast výkonu oproti pôvodnej doske, tentoraz o 28 percent. Systémová pamäť sa dodáva s kapacitou 2 alebo 4 GB LPDDR4.

Vývojová doska Asus Tinker Board 2 / 2S.

K dispozícii sú tri rozhrania pre pripojenie zobrazovacích zariadení - HDMI, DisplayPort cez USB-C a DSI. Doska pritom podporuje pripojenie dvoch monitorov s rozlíšením až 4K UHD. Okrem jediného portu USB-C sú nové dosky Tinker vybavené tromi portami USB 3.2 Gen 1 typu A. Bezdrôtovú komunikáciu zabezpečia technológia dvojpásmového pripojenia Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 5.0.

Na inom mieste sa môže doska s rozmermi 85 x 56 milimetrov pochváliť gigabitovým ethernetom, rozhraním kamery MIPI CSI-2, 40-pinovým konektorom GPIO, hlavičkou pre zapojenie ventilátora, ochranou proti skratu a elektrostatickému výboju a môže bežať na operačných systémoch Debian 9 Linux alebo Android 10, pričom druhý z nich obsahuje podporu operácií strojového učenia a šifrovanie TLS 1.3.

Zatiaľ nie sú známe ceny ani dostupnosť.