Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická ryba prirodzeným spôsobom sleduje okolitý morský život

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty, ktoré sa podobajú na zvieratá, nám prinášajú nevídaný pohľad do sveta živočíchov. Najnovším takýmto prírastkom je robotická ryba, ktorú vyvinuli výskumníci z MIT v laboratóriách Počítačovej vedy a umelej inteligencie (CSAIL). Robot nielenže vyzerá, ale aj dokáže plávať pod vodnou hladinou ako skutočná ryba. To umožní jej dokonalé splynutie s okolitým prostredím a vedcom tak prináša osobitný spôsob štúdia morského života.

Podvodné roboty nie sú pritom žiadnou novinkou, no vo väčšine prípadov sú spojené s loďou komunikačným káblom alebo bývajú poháňané veľkými lopatkovými motormi. Nový robotická ryba s názvom SoFi má však mäkké telo vyrobené zo silikónového kaučuku, ktoré sa podobá na skutočnú rybu. Vo vnútri sa nachádza štandardná lítium-polymérová batéria zo smartfónu, ktorá poháňa servomotor. Ten čerpá vodu do dvoch komôr podobných balónom, ktoré fungujú na rovnakom princípe ako piesty v motore.

Výskumníci z MIT vytvorili robotickú rybu SoFi, ktorá má mäkké telo a tichý pohon na batériu.

Keď jedna z týchto komôr expanduje a napne sa, pohne sa smerom k jednej strane. Tento proces sa zopakuje na druhej strane, keď pohon prečerpá vodu do protiľahlej komory. Výsledkom je striedajúci sa pohyb do strán v chvoste robotickej ryby, ktorý napodobňuje plutvu skutočnej ryby. Rýchlosť pohonu je pritom plne prispôsobiteľná.

Aby mohla robotická ryba SoFi plávať aj v rôznych hĺbkach, výskumníci jej na každú stranu namontovali plutvy. Tie pracujú s nastaviteľnou hmotnosťou a reguláciou vztlaku, čím sa mení zmes stlačeného a dekomprimovaného vzduchu tak, aby zmenila poloha robota vo vodorovnej polohe.

Mäkké telo a tichý pohon robia z robotickej ryby SoFi ideálny nástroj pre sledovanie správania sa rýb a iného morského života bez narušenia jeho prirodzeného prostredia.

Mäkké telo a tichý pohon robia z robotickej ryby SoFi ideálny nástroj pre sledovanie správania sa rýb a iného morského života bez narušenia jeho prirodzeného prostredia. Tím už SoFi otestoval aj v praxi, kedy sa potápala v oblasti Rainbow Reef na Fidži. K ovládaniu poslúžil modifikovaný vodotesný ovládač z hernej konzoly Super Nintendo a robot dostal do výbavy senzory pre navigáciu spolu s kamerou pre snímanie záberov vo vysokom rozlíšení.

Tím chce pokračovať v zdokonaľovaní svojej robotickej ryby SoFi a plánuje vyladiť jej pohon tak, aby mohla plávať plynulejšie a rýchlejšie. Tiež by sa v budúcnosti mohla dočkať autonómnej technológie pre samostatné sledovanie morského života bez nutnosti ľudskej obsluhy.

Tím už robotickú rybu SoFi otestoval aj v praxi, kedy sa potápala v oblasti Rainbow Reef na Fidži. K ovládaniu poslúžil modifikovaný vodotesný ovládač z hernej konzoly Super Nintendo.