Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici asistuje hovoriaca robotická guľa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotický pomocník, v podobe lietajúcej hovoriacej gule s displejom, má za sebou prvý pracovný deň na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Astronaut Alexander Gerst z ESA zapojil tento prvý asistenčný systém svojho druhu a začal s testovaním jeho konverzačných schopností.

CIMON, čo je skratka z Crew Interactive Mobile CompanioN, je plastová guľa vo veľkosti medicinbalu, ktorá bola vyrobená technológiou 3D tlače a jej mozog vytvára kognitívny softvér IBM Watson so schopnosťami umelej inteligencie. Asistenčný robot bol zkonštruovaný spoločnosťou Airbus pre Nemecké letecké centrum. Robot dokáže samostatne lietať v priestoroch Medzinárodnej vesmírnej stanice a astronautom poskytne pomocnú ruku pri plnení rutinných úloh, rovnako ako sa môže stať ich robotickým spoločníkom a poslúži ako určitá forma pre úľavu od stresu.

Robotický asistent CIMON v akcii na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Robot CIMON bol aktivovaný po prvýkrát v minulom mesiaci, pričom astronaut Alexander Gerst s ním uskutočnil svoju prvú interakciu v priebehu asi 90 minútového testovania. Počas toho robota „zobudil“, spýtal sa na jeho meno, odkiaľ pochádza a dokonca si nechal od neho prehrať svoju obľúbenú skladbu „Machine Man“ od nemeckej kapely Kraftwerk.

Okrem bežného rozhovoru, ktorý môže astronautom pomôcť skrátiť a spríjemniť čas na Medzinárodnej vesmírnej stanici, má robot CIMON aj svoje povinnosti v rámci testovania obrazových a hlasových inštrukcií, testuje svoje ultrazvukové senzory a streamuje video prostredníctvom svojich predných kamier. Cieľom experimentu je preukázať schopnosti robota, ktorý môže pomáhať rôznymi spôsobmi členom posádky na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Robotický asistent CIMON v akcii na Medzinárodnej vesmírnej stanici.