Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tony plastového odpadu sa môžu premeniť na palivá a iné výrobky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý rok sa produkujú milióny ton plastov, no veľmi málo z nich sa recykluje. Vedci z univerzity Purdue však vyvinuli technológiu, ktorá dokáže premeniť väčšinu bežne používaného plastu na základné prvky pre výrobu rôznych druhov materiálov.

Výskum na univerzite Purdue sa zameriava na typ plastu nazývaného ako polyolefín, čo je najbežnejší druh termoplastu, z ktorého sa vyrábajú rôzne výrobky, od vrchnákov na fľaše až po vedecké prístroje. Stratégiou výskumu bolo vytvoriť formou recyklácie polyolefínového odpadu širokú škálu výrobkov, vrátane polymérov, nafty (zmes uhľovodíkov) alebo čistých palív. Technológia konverzie má potenciál zmenšiť svetový odpad z plastov.

Pre naplnenie cieľa sa tím spoľahol na techniku nazývanú ako hydrotermálne skvapalňovanie, čo je proces, pri ktorom sa zohrievajú materiály v miernej teplote a pod vysokým tlakom, aby sa premenili na olej. V tomto prípade boli vedci schopní premeniť 91% polyolefínu na olej pozostávajúci z parafínov, cyklických zlúčenín, aromatických látok a olefínov - nenasýtených uhľovodíkov, ktoré slúžia ako základ pre polyolefíny.

Vedci prišli na spôsob, ako sa s pomocou chemických procesov dá premeniť plastový odpad na palivá a iné výrobky.

Tento olej a jeho zložky sa potom môžu premeniť na palivové zmesi a základné suroviny pre iné chemikálie. Môžu sa tiež separovať na špeciálne rozpúšťadlá alebo palivá, ako je benzín a nafta. Tím odhaduje, že palivá vzniknuté z vyradeného polyolefínu by mohli každoročne naplniť štyri percentá globálneho dopytu po benzíne a motorovej nafte. Pre tento účel sa výskumníci spojili s laboratóriom Fuel Laboratory of Renewable Energy na univerzite Purdue, aby mohli skúšať optimalizovať procesy konverzie. Tiež už hľadajú partnerov, ktorí by pomohli demonštrovať potenciál tejto technológie v komerčnom prostredí.

Chemická inžinierka Linda Wangová, vedúca výskumného tímu na univerzite Purdue.