Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nemeckí vedci stvorili robota na orezávanie ovocných stromov

Nemeckí vedci stvorili robota na orezávanie ovocných stromov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa nemeckej univerzity v Hohenheime asi 80 percent ovocných stromov v tejto krajine nie je pravidelne rezaných, a to aj napriek tomu, že sú vďaka tomu štrukturálne silnejšie a sú odolnejšie voči chorobám. Preto tím vedcov na univerzite vytvára robota, ktorý by túto prácu vykonával.

Robota na kolesách, pomenovaného ako Phoenix, vyvíja poľnohospodársky technik Dr. David Reiser, doktorand Jonas Straub a výskumný asistent Jonas Boysen. V pláne je, aby každá akcia orezávania ovocných stromov začala najskôr jazdou robota v kruhu okolo daného stromu a vykonaním 3D skenovania s využitím zabudovaného modulu LiDAR a optickej kamery.

Robot Phoenix je navrhnutý na orezávanie ovocných stromov.

Integrovaný počítač potom použije naskenované údaje na vytvorenie modelu stromu zo zhluku bodov, ktoré zobrazujú trojrozmernú štruktúru jeho koruny. V ďalšom kroku bude softvér založený na umelej inteligencii analyzovať túto štruktúru a určovať, ktoré vetvy je potrebné orezať, aby sa koruna stromu udržala v optimálnom tvare. Robot Phoenix nakoniec pristúpi k automatickému vykonaniu rezu pomocou malej motorovej pílky umiestnenej na konci kĺbového ramena, s pomocou ktorej odstráni problematické vetvy.

3D skeny z robota sú použité na vytvorenie modelu stromu zo zhluku bodov.

V súčasnej podobe prototypu musí byť robot ručne navádzaný operátorom od stromu ku stromu pomocou diaľkového ovládača. Ďalší vývoj by mohol umožniť robotovi Phoenix, aby si úplne autonómne razil cestu ovocnými sadmi, pričom by využíval kombináciu svojich palubných senzorov a modulu GNSS (Globálny navigačný satelitný systém).

Robot Phoenix je navrhnutý na orezávanie ovocných stromov.