Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Laserové mapovanie našlo takmer 500 starovekých pamiatok v Mexiku

Laserové mapovanie našlo takmer 500 starovekých pamiatok v Mexiku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prelomová štúdia hlási objav takmer 500 starovekých obradných miest v Mexiku pomocou leteckého laserového mapovania. Predpokladá sa, že novoobjavené miesta pochádzajú z obdobia najmenej 2500 rokov medzi civilizáciami Olmékov a Mayov.

Minulý rok publikoval medzinárodný tím výskumníkov prelomovú štúdiu o objave masívnej mayskej štruktúry. Takmer míľu dlhá obdĺžniková platforma bola pomenovaná Aguada Fénix a výskumníci datovali štruktúru do obdobia medzi 1000 a 800 rokov pred Kristom, čo z nej robí najstaršie mayské obradné miesto, aké kedy bolo objavené.

Miesto bolo nájdené pomocou vzdušného LiDARu, technológie laserového mapovania. Po objavení tejto nezvyčajnej štruktúry sa výskumníci zaoberali otázkou, aké rozšírené boli tieto usporiadania, no podrobné LiDARové prieskumy sú drahé a časovo náročné.

Výskumný tím sa preto pozrel na verejne dostupné údaje z LiDARu, ktoré zozbierala mexická vláda. Tieto údaje majú zvyčajne príliš nízke rozlíšenie pre archeologické štúdie, ale výskumníci hľadali konkrétne vzory, ktoré predtým neboli zamerané. A kombináciou týchto údajov s pešími návštevami a cielenejšou prácou LiDARu s vysokým rozlíšením výskumníci teraz hlásia objav až 478 predtým neznámych starovekých miest v mexických štátoch Tabasco a Veracruz.

Študované údaje z LiDARu pokrývali oblasť s rozlohou 85 000 štvorcových kilometrov.

Novoobjavené lokality sa rozprestierajú na masívnej oblasti spájajúcej Aguada Fénix v nížinách Západných Mayov so starším starovekým miestom na východe známym ako San Lorenzo, o ktorom sa predpokladá, že je centrom civilizácie Olmékov, ktorá sa datuje najmenej 1 200 rokov pred Kristom. Štúdia tiež uvádza objav väčšej pravouhlej platformy v San Lorenzo, čo naznačuje presvedčivé spojenie medzi staršou civilizáciou Olmékov a novšou civilizáciou Mayov, ktorá vyvrcholila medzi rokmi 250 a 950 po Kristovi.

Tím hovorí, že „ľudia si vždy mysleli, že San Lorenzo je veľmi jedinečné a odlišné od toho, čo prišlo neskôr, pokiaľ ide o usporiadanie lokality. Teraz však ukazujeme, že San Lorenzo je veľmi podobné Aguada Fénix. Má obdĺžnikové námestie lemované okrajovými plošinami. Tieto prvky sú veľmi zreteľné v LiDARe a nachádzajú sa aj v Aguada Fénix, ktoré bolo postavené o niečo neskôr. To nám hovorí, že San Lorenzo je veľmi dôležité pre začiatok niektorých z týchto myšlienok, ktoré neskôr použili Mayovia.“

Výkopové práce na jednom z takmer 500 odkrytých obradných miest, La Carmelita.

Výskumníci špekulujú, že tieto veľké obdĺžnikové platformy sa používali ako obradné priestory, čo ľuďom umožňovalo zhromažďovať sa na rituálne účely. Mnohé z miest sa zdali byť orientované na východ slnka v určité dátumy. Na mnohých miestach sa tiež zistilo, že na každej strane je 10 menších plošín. Tento celkový počet 20 priľahlých platforiem zodpovedá významu čísla 20 v mezoamerických numerických systémoch.

Ako súčasť novo publikovanej štúdie výskumníci uvádzajú, že navštívili 92 lokalít sledovaných LiDARom. To pomohlo overiť zistenia a poukázalo na dátumy medzi 1000 a 400 rokov pred Kristom.

V mnohých ohľadoch sú tieto nálezy len východiskovým bodom pre desaťročia prác na zemi, skúmania a vykopávok týchto novoobjavených lokalít. Výskumníci hovoria, že tieto veci vyvolávajú celý rad nových otázok týkajúcich sa väzieb medzi civilizáciami Olmékov a Mayov.

Nová štúdia bola publikovaná v magazíne Nature Human Behavior.

Minuloročný objav Aguada Fenix, najväčšieho a najstaršieho mayského monumentu, aký bol kedy odkrytý, odštartoval projekt, ktorý viedol k najnovšiemu objavu takmer 500 menších obradných komplexov podobných tvarom a črtami ako Aguada Fénix.