Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESA chce na obežnú dráhu vypustiť prvý drevený satelit na svete

ESA chce na obežnú dráhu vypustiť prvý drevený satelit na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte tento rok by mal vstúpiť na obežnú dráhu prvý drevený satelit na svete v podobe krabice vyrobenej prevažne z brezovej preglejky, ktorá bude nabitá senzormi Európskej vesmírnej agentúry (ESA), aby mohla skúmať potenciál tohto materiálu vo vesmíre.

Woodsat je typ vesmírneho satelitu CubeSat s rozmermi približne 10 centimetrov pozdĺž každej strany. No to, čo je na tomto miniatúrnom satelite v tvare kocky jedinečné, je to, že povrchové panely budú vyrobené z preglejky. Jedinými nedrevenými časťami, ktoré sú zvonku, sú len rohové hliníkové hrany, ktoré pomôžu s jeho nasadením vo vesmíre, spolu s kovovou selfie tyčou vybavenou kamerou.

Woodsat je duchovným dieťaťom fínskeho vedeckého žurnalistu Jari Makinena, ktorý vedie aj spoločnosť s názvom Arctic Astronauts. Tá predáva repliky satelitov CubeSat pre vzdelávacie účely a nadšencov vesmírnych technológií.

„Vždy ma bavilo vyrábať modely lietadiel, ktoré obsahovali veľa drevených častí," hovorí Makinen. „Keď som pracoval v oblasti vesmírneho vzdelávania, tak ma zaujímalo, prečo nelietame vo vesmíre so žiadnymi drevenými materiálmi? V prvom rade mi teda napadla myšlienka vyletieť s dreveným satelitom až do stratosféry na palube meteorologického balóna. Stalo sa tak v roku 2017 s drevenou verziou KitSat. Keďže to dobre dopadlo, rozhodli sme sa ho aktualizovať a skutočne sa dostať až na obežnú dráhu. “

Replika satelitu Woodsat, ktorý sa stane prvým dreveným satelitom vo vesmíre.

Maniken odvtedy zabezpečil komerčnú podporu misie do vesmíru a spojil sa so spoločnosťou Rocket Lab, ktorá bude dodávať svoju raketu Electron ako nosič satelitu. ESA medzitým pracuje na rade senzorov, ktoré budú spolu s palubnými kamerami sledovať výkon dreveného satelitu vo vesmíre.

Na selfie tyč bude pripevnená jedna kamera na snímanie drevených povrchov. Na palube bude tiež LED svetlo, snímač na sledovanie úrovní tlaku vo vnútri Woodsatu a snímač kontaminácie vyrobený z kremenného kryštálu. Ten bude sledovať drobné usadeniny, ktoré sa formujú na satelite pochádzajúce buď z palubnej elektroniky, alebo z povrchu dreva, ktorý samozrejme musel byť v rámci prípravy na misiu ošetrený.

Woodsat má povrchové panely vyrobené z upravenej brezovej preglejky.

Hlavný rozdiel je totiž v tom, že bežná preglejka je príliš vlhká na vesmírne použitie, takže inžinieri drevo umiestnia do tepelnej vákuovej komory, aby sa vysušilo. Potom sa nanáša atómová vrstva a pridá sa tenká vrstva oxidu hlinitého, ktorý sa zvyčajne používa na zapuzdrenie elektroniky. To by malo minimalizovať všetky nežiaduce výpary z dreva v kozmickom prostredí, a zároveň ho chrániť pred erozívnymi účinkami atómového kyslíka. Tím bude tiež testovať ďalšie glazúry a laky na niektorých častiach dreva.

Očakáva sa pritom, že satelit Woodsat prežije tento atómový kyslík, ktorý sa tvorí blízko atmosféry, keď sa molekuly kyslíka rozkladajú ultrafialovým žiarením Slnka. Predpokladá sa však, že drevo bude vďaka tomuto ultrafialovému žiareniu tmavšie, pretože obieha okolo planéty v nadmorskej výške okolo 500 až 600 km. Ak pôjde všetko podľa plánov, Woodsat by mal byť vypustený na obežnú dráhu do konca tohto roka.

Vizualizácia Woodsatu na obežnej dráhe.