Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia dramaticky zrýchľuje proces MRI skenovania

Umelá inteligencia dramaticky zrýchľuje proces MRI skenovania
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Novo publikovaná štúdia potvrdila účinnosť nového algoritmu umelej inteligencie, ktorý poskytne presné výsledky z MRI skenovania zo štvornásobne menšieho množstva údajov, ako je bežne potrebné. Inovácia tak sľubuje dramatické zrýchlenie MRI skenovania bez potreby aktualizácie hardvéru.

Pred dvoma rokmi sa tím rádiológov z Grossmanovej lekárskej fakulty Newyorskej univerzity spojil so skupinou Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR) s cieľom vyvinúť neurónovú sieť, ktorá dokáže produkovať efektívne MRI (magnetická rezonancia) skenovanie z čo najmenšieho množstva údajov.

Súčasné vyšetrenia magnetickou rezonanciou sú síce jedny z najlepších a najbezpečnejších diagnostických nástrojov, no pre lekárov ide o časovo náročnú a namáhavú prácu. MRI skenovanie môže trvať aj hodinu, čo znižuje počet pacientov, ktorých môže lekár vyšetriť každý deň.

Projekt spolupráce, nazvaný ako fastMRI, vytvoril model umelej inteligencie, ktorý dokáže generovať podrobné MRI snímky zo štvrtiny bežne potrebných údajov. No tím z Facebook AI chcel dosiahnuť aj to, aby snímky s použitím umelej inteligencie boli vizuálne nerozoznateľné od tradičných MRI snímok.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).

S cieľom otestovať, ako sú vzájomne zameniteľné snímky generované oboma spôsobmi, bolo do novej štúdie prizvaných šesť nezávislých rádiológov. Od 108 testovaných pacientov boli potom vytvorené dva samostatné súbory údajov a každý pacient mal naskenované koleno pomocou nového modelu umelej inteligencie a štandardného zobrazovania magnetickej rezonancie.

Odborní rádiológovia potom vyhodnotili oba súbory údajov, pričom výsledky naznačili, oba druhy zobrazovacích techník boli od seba navzájom nerozoznateľné. Diagnózy, ktoré poskytli rádiológovia, boli rovnaké bez ohľadu na to, či hodnotili tradičné MRI snímky alebo novšie snímky získané s pomocou umelej inteligencie. Štúdia v skutočnosti poznamenáva, že rádiológovia hodnotili celkovú kvalitu snímok s použitím umelej inteligencie lepšie ako tradičné MRI snímky.

Výsledky projektu fastMRI sú voľne prístupné, takže tím výskumníkov dúfa, že výrobcovia magnetických rezonancií by mohli začať rýchlo začleňovať nové algoritmy do svojich produktov. Inovácia by sa mala v najbližších rokoch dať tiež ľahko začleniť do už existujúceho hardvéru magnetickej rezonancie, ktorý je v súčasnosti v nemocniciach. Tým by sa výrazne skrátila dĺžka vyšetrení a k magnetickej rezonancii by tak získal prístup väčší počet pacientov.