Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikrobotov pre dodanie liekov poháňajú bublinky riadené ultrazvukom

Mikrobotov pre dodanie liekov poháňajú bublinky riadené ultrazvukom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek tomu, že mnoho vedeckých tímov pracuje na mikroskopických „robotoch“, ktoré by mohli dodávať lieky na konkrétne miesta v tele, zostáva jedna výzva, a to napájanie vecí bez integrovania objemných batérií. Nový prístup však využíva ultrazvukové vlny, ktoré pôsobia na malé bublinky.

Vedci z Cornellovej univerzity začali tým, že využili systém laserovej litografie na 3D tlač trojuholníkových „mikro-robotických plavcov“ vo veľkosti zvieracích buniek. Každý z nich je pritom vyrobený z hydrofóbnej (odpudzujúcej vodu) živice a má v zadnej časti vyryté dve dutiny. Otvory týchto dvoch dutín majú rôzny priemer. Keďže je živica hydrofóbna, v každej dutine sa vytvorí vzduchová bublina, keď sa mikro-robotický plavec umiestni do kvapalného prostredia.

Keď je následne na plavca zameraný externý ultrazvukový vysielač, ultrazvukové vlny spôsobia osciláciu bublín, čím sa vytvoria víry, ktoré poháňajú mikro-robota dopredu. Zmenou rezonančnej frekvencie vĺn je však možné selektívne podnietiť buď jednotlivé bubliny alebo obidve bubliny súčasne.

Jedna zo skupín "mikro-robotických plavcov", ktoré môžu byť jedného dňa použité na cielené dodávanie liečiv v tele pacienta.

Týmto spôsobom môže byť mikro-robotický plavec riadený diaľkovým ovládaním. Predchádzajúce štúdie pritom produkovali mikroboty, ktoré boli poháňané jednou bublinou, no museli byť riadené pomocou dvoch ultrazvukových vysielačov. Naopak, plavci z Cornellovej univerzity sú údajne prví, ktorí vďaka svojmu dvojbublinkovému dizajnu vyžadujú len jeden ultrazvukový vysielač.

Vedci teraz pracujú na vytvorení mikrobotov z biologicky kompatibilných a biologicky odbúrateľných materiálov, aby sa po dokončení práce mohli v tele neškodne rozpustiť.

Dokument o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Lab on a Chip.