Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná textília sa pri strihaní sama „zahojí“, odpudzuje baktérie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím medzinárodných výskumníkov vytvoril nositeľnú textíliu, ktorá sa sama opravuje, je antibakteriálna a dokonca by sa dala použiť na sledovanie srdcového rytmu človeka. Výskumníci z USA, Austrálie a Južnej Kórey vytvorili vysoko vodivú textíliu ponorením do častíc tekutého kovu.

Častice tekutého kovu majú mnoho výhod, ako vysokú tepelnú a elektrickú vodivosť, nízku toxicitu a antimikrobiálne vlastnosti. Tekuté kovy na báze gália, ktoré výskumníci použili ako súčasť tejto štúdie, zostávajú v kvapalnom stave pri izbovej teplote. To znamená, že na rozdiel od pevných kovov môžu byť tvarované na povrchy nekonvenčnými spôsobmi.

Výskumníci pokryli textíliu máčaním časticami tekutého kovu, čo zabezpečilo, že póry textílie nebudú upchaté, čím sa stane „priedušnou.“ Zistili, že aplikovanie sily na textíliu potiahnutú časticami tekutého kovu porušilo nevodivú vrstvu na báze kyslíka, ktorá sa vytvorila po namáčaní, vďaka čomu sú častice vodivé. Pridaním ďalších vrstiev častíc tekutého kovu bola tkanina vodivejšia a dráhy si zachovali svoju vodivosť, aj keď bola tkanina nastrihnutá.

„Vodivé vzory sa pri rezaní autonómne uzdravujú vytvorením nových vodivých ciest pozdĺž okraja rezu, čo poskytuje samoliečiacu funkciu. Vďaka nej sú tieto textílie užitočné ako prepojovače obvodov, Jouleove ohrievače a flexibilné elektródy na meranie signálov EKG,“ povedal. Vi Thanh Truong, zodpovedajúci autor štúdie.

Nová textília ponorená do tekutých kovových častíc je vysoko vodivá, pri rezaní sa dokáže „zahojiť“ a je antibakteriálna.

Výskumníci použili svoju novú textíliu na výrobu látkových elektród EKG, ktoré sa používajú na monitorovanie srdcového rytmu, a zistili, že fungujú rovnako ako komerčne dostupné elektródy na báze gélu. Okrem toho tkanina chránila pred Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus, dvoma bežnými baktériami zodpovednými za spôsobenie infekcií získaných v nemocnici a známymi pre svoju odolnosť voči antibiotikám.

Vedci zistili, že čím viac máčacích náterov textília má, tým väčší má antibakteriálny účinok. Po jednom ponorení textília inhibovala S. aureus o 17 %; po piatich ponoroch sa percento bakteriálnej inhibície zvýšilo až na 90 %. Hovorí sa, že schopnosť látky odpudzovať baktérie by zabránila jej kontaminácii pri dlhodobom nosení alebo pri kontakte s inými ľuďmi.

Tím tvrdí, že všestrannosť tejto jedinečnej textílie je ideálna na použitie v nemocničnom prostredí na vytváranie antimikrobiálnych posteľných plachiet a odevov pre pacientov, ktoré by mohli zabrániť infekcii, ako aj monitorovať srdce pacienta.

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Advanced Materials Technologies. Video na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU, ukazuje, ako textília po rozrezaní vytvára nové vodivé cesty.