Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prášok aktivovaný slnečným žiarením dezinfikuje vodu už za 60 sekúnd

Prášok aktivovaný slnečným žiarením dezinfikuje vodu už za 60 sekúnd
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak necháte čistú fľašu vody na slnku, ultrafialové lúče zničia všetky škodlivé mikróby v tejto vode, vďaka čomu je pitná, no musí byť na slnku aspoň šesť hodín. Nový prášok aktivovaný slnečným žiarením však túto prácu zvládne za jedinú minútu.

Prášok vyvinutý vedcami zo Stanfordskej univerzity a SLAC National Accelerator Laboratory, pozostáva z nanovločiek oxidu hlinitého, sulfidu molybdénu, medi a oxidu železa. Všetky tieto látky sú ľahko dostupné a lacné, navyše na úpravu relatívne veľkého množstva vody je potrebné len malé množstvo prášku.

Používatelia začínajú vmiešaním časti prášku do znečistenej vody vo fľaši alebo inej priehľadnej nádobe, potom ju nechajú vystavenú priamemu slnečnému žiareniu. Sulfid molybdénový a meď absorbujú fotóny zo svetla a potom pôsobia ako polovodič / kovové spojenie, ktoré umožňuje fotónom uvoľňovať elektróny. Tieto elektróny potom môžu voľne reagovať s vodou a produkujú peroxid vodíka a hydroxylové radikály, ktoré zabíjajú baktérie pretrhnutím ich ochranných vonkajších membrán.

Po dokončení procesu čistenia sa všetky zvyšky peroxidu vodíka a hydroxylové radikály rýchlo rozložia na vodu a kyslík, takže voda je bezpečná na pitie. A kvôli ich obsahu oxidu železa môžu byť nanovločky znovu použité vírením magnetu cez vodu.

Pri teste technológie sa malé množstvo prášku pridalo do 200 ml kadičky vody s izbovou teplotou, ktorá bola kontaminovaná približne miliónom baktérií E. coli na jeden mililiter. Potom, čo bola voda ponechaná na prirodzenom slnečnom svetle iba 60 sekúnd, nebolo možné zistiť žiadne živé baktérie. A čo viac, prášok bolo možné znovu použiť na ďalších 30 ošetrení.

Vedci dúfajú, že táto technológia by mohla byť nakoniec využitá v chudobných regiónoch, ktorým chýba infraštruktúra na čistenie vody, alebo ľuďmi, ako sú turisti, ktorí zbierajú vodu z potokov a jazier. Prášok by dokonca mohol nájsť využitie v zariadeniach na úpravu vody, ktoré v súčasnosti využívajú na ničenie baktérií umelé ultrafialové svetlo.

„Počas dňa môže zariadenie využívať viditeľné slnečné svetlo, ktoré by fungovalo oveľa rýchlejšie ako UV a pravdepodobne by šetrilo energiu,“ povedal profesor Yi Cui, hlavný autor článku o výskume. „Nanovločky sa vyrábajú pomerne ľahko a možno ich objem rýchlo zväčšiť na tony“.

Dokument bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Water.