Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Potiaci sa robot pomáha naučiť ako zvládať stúpajúce horúčavy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niet pochýb o tom, že zvýšené teploty môžu mať zničujúci vplyv na život na Zemi, a čoraz viac vidíme, ako naše zastavané prostredie sťažuje zvládanie účinkov extrémnych horúčav. Vedci s týmto vedomím po prvýkrát používajú robota, ktorý dokáže generovať a absorbovať teplo, a vytvárať aj pot, na sledovanie toho, ako vysoké teploty ovplyvňujú ľudí. Systém by mohol pomáhať pri navrhovaní metód boja proti zdravotným nebezpečenstvám.

ANDI, tepelná figurína od technologickej spoločnosti Thermetrics, bola predtým používaná v laboratóriách na testovanie účinnosti a nositeľnosti športového oblečenia. Teraz výskumníci z Arizonskej štátnej univerzity vzali figurínu, ktorá má hodnotu približne pol milióna dolárov, von, aby ju vystavili ochromujúcemu teplu.

Prvá vonkajšia tepelná figurína na svete s dýchaním, potením a chôdzou pomôže výskumníkom lepšie pochopiť, ako sú naše telá ovplyvnené tepelným stresom.

Robot ANDI je schopný napodobňovať tepelné fungovanie ľudského tela, môže byť prispôsobený rôznym vekom, úrovniam kondície alebo zdravotným stavom, ktoré ovplyvňujú schopnosť ľudí znášať teplo. Je to oveľa bezpečnejší spôsob zhromažďovania údajov a hodnotenia limitov tepelného stresu bez toho, aby boli ľudia vystavení riziku.

A čo viac, na svojom trupe má 35 individuálne riadených teplotných senzorov, môže dýchať cez vonkajšiu nádrž, ktorá meria výmenu horúceho vzduchu, a póry, ktoré môžu vydávať „pot“, keď sa chladiaci systém figuríny spustí, aby čelil teplotným problémom.

Senzory ANDI je možné individuálne ovládať.

Chladiaci systém ANDI obsahuje kanály cirkulujúcej studenej vody, ktoré mu umožňujú odolávať teplotám až 60 °C pri meraní slnečného žiarenia, infračerveného žiarenia zeme a konvenčného tepla z okolitého vzduchu. Vedci môžu tiež sledovať, ako ľudský pohyb, ako je chôdza, zhoršuje tepelné riziko a ako ovplyvňuje funkciu orgánov.

Vedci dúfajú, že údaje zhromaždené pomocou robotického systému ANDI pomôžu porozumieť fyziológii tepelného stresu, poskytnú lepšie usmernenia pre zníženie rizík pre širokú škálu ľudí a prostredí a potenciálne vedú k oblečeniu alebo inému osobnému ochrannému výstroju na zmiernenie zdravotných dopadov toho, čo je zdanlivo naším novým normálom.

Potiaci sa robot môže pomôcť vedcom pochopiť, ako zvládať stúpajúce horúčavy.