Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený hrnček odstráni patogény, aby vyčistil nekvalitnú vodu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Texaskej univerzity v Austine sa zamerali na baktérie prenášané vodou a vytvorili 3D tlačený hrnček na pitie, ktorý zabíja patogény, ktoré prechádzajú cez jeho energeticky účinné elektrické pole.

„Sme schopní čistiť vodu s použitím veľmi malého množstva energie, pretože bakteriálne bunky riadime elektrickými poľami a väčšina bakteriálnych buniek sú prirodzení plavci, ktorí sa poháňajú k elektródam a sú zachytení živí,“ povedala vedúca autorka štúdie Donglei (Emma) Fan z Katedry strojárstva na Texaskej univerzite v Austine.

Model rozvetvenej grafitovo-penovej elektródy, inšpirovaný koreňovým systémom stromu, vytvára elektrické pole, ktoré spôsobuje smrteľné bunkové poškodenie baktériám E. coli. V laboratórnych štúdiách zariadenie odstránilo 99,97 % baktérií E. coli za 20 minút. Vzorka vody z potoka Waller Creek bola síce malá, ale vedci sa domnievajú, že zariadenie je škálovateľné s potenciálom zvládnuť oveľa viac.

Vedci 3D vytlačili hrnček, ktorý demonštruje technológiu čistenia vody prostedníctvom grafitovo-penovej elektródy.

Elektróda v penovom obale môže pracovať nepretržite niekoľko hodín a jej výroba stojí okolo 2 USD. Použitie zariadenia je tiež jednoduché: naplňte, zapnite, počkajte a nalejte vodu do nádoby na pitie.

Inžinieri predpokladajú, že elektrické pole bude napájané batériou, čo by umožnilo získavanie vody na diaľku alebo z domu v prípade núdzových situácií, ako sú prírodné katastrofy. Zatiaľ čo tento laboratórny model bol len prototyp vytlačený na 3D tlačiarni, vedci pracujú na úprave dizajnu na komerčné účely.

„Keď je naša vodná infraštruktúra mimo prevádzky – žiadna voda, žiadny plyn a žiadna elektrina – potrebujeme zariadenia na čistenie vody, ktorú môžeme získať z rybníkov, potokov alebo riek,“ povedala Fan. „Veríme, že naše zariadenie jedného dňa naplní túto potrebu“.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Nano. Viac o tejto štúdii nájdete vo videu na začaiktu článku alebo priamo TU.