Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Transformujúci sa robot jazdí či lieta a robí ďalšie zaujímavé pohyby

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Akokoľvek môže robot vynikať v určitom spôsobe pohybu, akonáhle sa zmenia podmienky, môže byť bezradný. Inžinieri z Kalifornského technologického inštitútu (Caltech) však navrhli nového robota, ktorý môže jazdiť na štyroch kolesách, preklápať ich do rotorov, aby mohol lietať, alebo sa môže transformovať tak, aby vykonal šesť ďalších typov pohybu.

Tím nazýva tento všestranný stroj ako Multi-Modal Mobility Morphobot (M4) a vo svojom základnom postoji vyzerá len ako robotický obdĺžnik na štyroch kolesách. S nimi môže jazdiť celkom hladko alebo môže na požiadanie otočiť kolesá nabok a roztočiť vrtule, aby sa zdvihol do vzduchu ako kvadrokoptéra.

Samotné tieto dva spôsoby dopravy by boli celkom užitočné, ale robot M4 má v rukáve niekoľko ďalších trikov. V štvorkolesovom režime môže znížiť svoje telo do „prikrčenia“ alebo môže zablokovať otáčanie kolies a pohybovať ich v pároch, v akomsi štvornohom „chôdzovom“ pohybe. Konfigurácia s dvoma kolesami a dvoma vrtuľami mu môže pomôcť vyliezť na strmé svahy alebo ho nechať stáť vzpriamene, aby mohol pátrať po okolí a plánovať si ďalšie pohyby. Z tohto postoja sa môže buď otáčať na dvoch kolesách, alebo sa môže prevrátiť cez druhý koniec.

Robot M4 sa presunie do stojaceho režimu pomocou dvoch rotorov na vyváženie spodných dvoch kolies.

Myšlienka je taká, že transformujúci sa robot M4 je pripravený takmer na všetko, s čím sa stretne. V predvolenom nastavení môže jazdiť na štyroch kolesách, čo je jeho energeticky najefektívnejší režim, pred prepnutím sa do letového režimu, aby prekonal roklinu, a potom sa na druhej strane prepne späť do režimu jazdy. Balvany a svahy a úzke priechody by mu nemali zabrániť v ceste vďaka iným režimom pohybu.

Tento rozsah schopností by mohol pomôcť robotom ako M4 autonómne sa pohybovať v neznámych prostrediach, vrátane hľadania preživších v zrútenej budove alebo dokonca skúmania iných planét.

M4 je transformačný robot s viacerými režimami pohybu.

„Naším cieľom bolo posunúť hranice robotickej lokomócie tým, že sme navrhli systém, ktorý predstavuje mimoriadne schopnosti mobility so širokou škálou rôznych režimov pohybu,“ povedal Alireza Ramezani, zodpovedajúci autor štúdie. „Projekt M4 tieto ciele úspešne dosiahol“.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Communications.