Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Červené víno, lesné plody, čokoláda a čaj môžu znížiť riziko demencie

Červené víno, lesné plody, čokoláda a čaj môžu znížiť riziko demencie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Konzumácia potravín a nápojov s vysokým obsahom flavonoidov, ako sú bobuľovité ovocie, čaj, tmavá (horká) čokoláda a červené víno, by mohla potenciálne chrániť váš mozog vo vyššom veku, pričom vedci spájajú tieto rastlinné antioxidanty so znížením rizika vzniku demencie.

V poslednom čase sa oživila diskusia o červenom víne a jeho zdravotných prínosoch v porovnaní s jeho negatívnymi aspektmi. Ide predsa o alkohol, ktorý má jednoznačne škodlivý vplyv na zdravie. Ak sa však rozhodnete popíjať, existujú aj horšie možnosti ako vínny nápoj s vysokým obsahom flavonoidov.

Táto nová štúdia, ktorú viedli výskumníci z Kráľovninej univerzity v Belfaste, spolu s vedcami z Univerzity Edith Cowanovej v austrálskom Perthe, je ďalším argumentom pre zameranie sa na obsah flavonoidov v potravinách a nápojoch pre predĺženie dobrého zdravia v staršom veku. Tentoraz sa však štúdia zamerala konkrétne na demenciu.

Hoci genetika zohráva kľúčovú úlohu v zdravotných výsledkoch, čoraz viac chápeme, že strava je dôležitým faktorom v boji proti mnohým zdravotným stavom a chorobám súvisiacim s vekom.

„Celosvetový výskyt demencie sa stále rýchlo zvyšuje,“ hovorí Aedín Cassidy, vedúci výskumník štúdie a profesor na Kráľovninej univerzite v Belfaste. „V tejto populačnej kohortovej štúdii sme analyzovali údaje o stravovaní viac ako 120 000 dospelých vo veku od 40 do 70 rokov z britskej Biobanky. Naše zistenia ukazujú, že konzumácia šiestich dodatočných porcií potravín bohatých na flavonoidy denne, najmä bobuľovín, čaju a červeného vína, bola spojená s o 28 % nižším rizikom demencie. Zistenia boli najvýraznejšie u osôb s vysokým genetickým rizikom, ako aj u osôb s príznakmi depresie.“

Ako uviedol Cassidy, tím skúmal 121 986 účastníkov britskej Biobanky vo veku od 40 do 70 rokov, ktorí sa zúčastnili na kohortovej štúdii v rokoch 2006 a 2010, pričom priemerná doba sledovania analýzy bola 9,2 roka. Priradením „flavodietového skóre“ na základe flavonoidov uvádzaných v pravidelnom príjme potravín a nápojov účastníkov výskumníci zistili, že celkovo šesť dodatočných porcií položiek bohatých na tento antioxidant viedlo u týchto osôb k nižšiemu výskytu demencie. Hoci to nie je dôkaz príčinnej súvislosti, význam výsledkov sa zdá byť dostatočne silný na to, aby preukázal súvislosť.

„Najväčšie zníženie rizika bolo pozorované u účastníkov, ktorí denne konzumovali aspoň dve z nasledujúcich látok: Päť porcií čaju, jedna porcia červeného vína a 0,5 porcie bobuľovín v porovnaní s tými, ktorí nedosiahli žiadny z týchto príjmov,“ uvádzajú vedci v práci. „Vyšší príjem podtried flavonoidov, vrátane antokyánov, flavan-3-olov, flavonolov a flavónov, z ktorých hlavnými prispievateľmi sú čaj, červené víno a bobuľovité ovocie, podporil tieto zistenia a preukázal inverznú súvislosť s rizikom demencie.“

Flavonoidy majú, samozrejme, antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti a sú spájané so znížením rozvoja širokého spektra chronických ochorení.

„Tieto výsledky sú jasným posolstvom pre verejné zdravie, pretože naznačujú, že jednoduché opatrenie, akým je zvýšenie dennej konzumácie potravín bohatých na flavonoidy, môže znížiť riziko demencie, najmä u populácií s vysokým rizikom,“ uviedla Amy Jenningsová, prvá autorka štúdia z Fakulty biologickej vedy na Kráľovninej univerzite. „V súčasnosti neexistuje účinná liečba tohto ochorenia, takže preventívne opatrenia na zlepšenie zdravia a kvality života a zníženie sociálnych a ekonomických nákladov by mali byť naďalej hlavnou prioritou v oblasti verejného zdravia.“

Vedci dodali, že najväčší úžitok zo zvýšeného príjmu flavonoidov majú ľudia so zvýšeným genetickým rizikom demencie, ako aj ľudia s vysokým krvným tlakom a depresiou. Upozorňujú, že štúdia síce nedokazuje, že vypitie pol pohára červeného vína denne vás ochráni pred zhoršením kognitívnych funkcií, ale tvrdia, že zameranie sa na stravu bohatú na flavonoidy by určite mohlo pomôcť pri zdravom starnutí mozgu.

Flavonoidy sa samozrejme nachádzajú aj v zelenej listovej zelenine, sóji, pomarančoch a mnohých ďalších rastlinných produktoch.

„Naše výsledky naznačujú, že zaradenie potravín bohatých na flavonoidy do každodennej stravy môže znížiť riziko demencie, najmä u populácie s vysokým rizikom,“ uzavreli výskumníci.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne JAMA Network Open.