Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Röntgenové žiarenie by mohlo odkloniť asteroidy smerujúce na Zem

Röntgenové žiarenie by mohlo odkloniť asteroidy smerujúce na Zem
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asteroidy by mohli v okamihu zničiť našu planétu a preto vedci pracujú na rôznych riešeniach ako túto hrozbu z vesmíru odkloniť. Výskumníci z Národných laboratórií Sandia teraz demonštrovali overenú metódu, ktorá by pomocou röntgenového žiarenia odklonila potenciálny asteroid prilietajúci k Zemi.

Pri aktívnej ochrane našej planéty pred nárazmi asteroidov verie NASA úsilie do svojich rúk. Misia Sentry monitoruje blízkozemské asteroidy a vypočítava pravdepodobnosť, že nás zasiahnu a kedy. S dostatočne včasným varovaním by sme tak mohli prípadne zasiahnuť. V roku 2022 pritom misia NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) vrazila do asteroidu a úspešne zmenila jeho dráhu. Takýto prístup je však drahý a vyžaduje si poriadny predstih.

Teraz tím Sandia demonštroval nový spôsob, ako by sme mohli asteroid vychýliť z kurzu, ktorý by mal byť rýchlejší a lacnejší. Odpálenie jadrového výbuchu v blízkosti bludnej skaly môže rýchlo ohriať jej povrch a vytvoriť prúdy pary, ktoré ju odtlačia.

Vedci simulovali tento scenár v laboratórnych experimentoch, pričom terčom boli dve 12 mm vzorky. Jedna pritom bola z kremeňa a druhá z taveného oxidu kremičitého. Na generovanie mäkkých röntgenových impulzov, ktoré zasiahli terče, sa použil prístroj Z v Sandii. Zaujímavé je, že tieto röntgenové lúče vyparovali aj tenké kovové fólie, ktoré držali vzorky na mieste, takže makety asteroidov v podstate „levitovali“, keď ich zasiahli röntgenové lúče.

A skutočne, žiarenie zohrialo povrch vzoriek dostatočne rýchlo na to, aby sa dostali do stabilného voľného letu. Bola nameraná rýchlosť 69,5 m za sekundu v prípade kremennej vzorky a 70,3 m za sekundu v prípade taveného oxidu kremičitého.

Tím potom použil tento východiskový bod na spustenie simulácií fyziky v reálnej mierke asteroidu. Ukázalo sa, že táto metóda jadrového vychýlenia by mohla fungovať na vesmírnych skalách širokých až 4 kilometre. Taký veľký asteroid by mohol spôsobiť chaos a deštrukciu v celosvetovom meradle. Koniec koncov, už sa to stalo.

Približne pred 65 miliónmi rokov asteroid široký asi 10 km narazil do územia dnešného polostrova Yucatán a uvoľnil energiu zodpovedajúcu 4,7 miliardám atómových bômb. Ak by vás nezasiahli tlakové vlny, tak by vás dorazili požiare na celom kontinente, kilometrové cunami, niekoľkomesačné mega zemetrasenia, dážď kyseliny sírovej alebo prevrátené potravinové reťazce, ktoré sú dôsledkom 18 mesiacov trvajúcej tmy. Približne 75 % všetkého života na Zemi bolo vyhubeného.

Aj malý dopad môže mať závažné následky. Odhaduje sa, že meteorit, ktorý vybuchol nad ruským Čeljabinskom v roku 2013, mal šírku menej ako 20 metrov, a aj napriek tomu tento meteorit zranil takmer 1 500 ľudí a poškodil viac ako 7 000 budov svojou tlakovou vlnou.

Ide o to, že proti nárazu asteroidu by sme mali urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme tomu zabránili, a pridanie jadrových možností k našim snahám o presmerovanie asteroidov by mohlo jedného dňa doslova zachrániť svet. Tím Sandia tvrdí, že budúce experimenty sa budú vykonávať na iných mineráloch a piesčitých, skalnatých a pórovitých vzorkách, aby sa simulovali rôzne typy asteroidov.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Physics.